Calendar 2 septembrie: 31 î Hr    Bătălia de la Actium: Victoria decisivă a lui Octavian asupra forțelor reunite conduse de Marc Antoniu și Cleopatra jpeg

Calendar 2 septembrie: 31 î.Hr. - Bătălia de la Actium: Victoria decisivă a lui Octavian asupra forțelor reunite conduse de Marc Antoniu și Cleopatra

📁 Calendar
Autor: Redacția

31 î.Hr. - Bătălia de la Actium: Victoria decisivă a lui Octavian asupra forțelor reunite conduse de Marc Antoniu și Cleopatra. 

Una dintre cele mai mari bătălii navale ale Antichității a avut loc în apropierea insulei Levkas din în vestul Greciei. Bătălia de la Actium s-a încheiat cu victoria zdrobitoare a lui Octavian Augustus, care a profitat de victorie şi a ajuns să controleze întreaga putere la Roma. Victoria lui Octavian a marcat sfârșitul Egiptului Ptolemaic, sfârșitul războaielor civile și al Republicii Romane și începutul Imperiului Roman. 

1192 - Convenția de Pace între sultanul Saladin și Richard Inimă de Leu a pus capăt celei de-a treia Cruciade.

1442 - Bătălia de pe Ialomița, încununată cu victoria lui Iancu de Hunedoara a marcat începutul campaniilor ofensive antiotomane ale voievodului Transilvaniei.

1547 - A murit Hernán Cortés, conchistatorul spaniol al Mexicului (n. 1485).

1666 - A izbucnit Marele incendiu din Londra, care, timp de 4 zile și jumătate, a distrus întregul oraș, inclusiv Catedrala Sfântul Paul.

1752 - În Marea Britanie și în coloniile sale, calendarul iulian a fost înlocuit cu calendarul gregorian, diferența de 11 zile dintre cele două calendare fiind rectificată prin faptul că următoarea zi, 3 septembrie, a fost datată 14 septembrie.

1792 - „Masacrele din septembrie”: 1300 de deținuți din închisori au fost omorâți fără judecată de către mulțimea dezlănțuită, în timpul Revoluției Franceze.

1870 - Bătălia de la Sedan s-a încheiat cu încercuirea și înfrângerea trupelor franceze. Victoria prusacă a condus la căderea celui de-al doilea imperiu al lui Napoleon al III-lea și proclamarea republicii și a Comunei din Paris.

1937 - A murit baronul Pierre de Coubertin, fondatorul Comitetului Internaţional Olimpic şi părintele Jocurilor Olimpice moderne (n. 1863)

1945 - Semnarea actului privind capitularea necondiționată a Japoniei a pus capăt oficial celui de-al Doilea Război Mondial.

1958 - A fost inaugurat, la București, Muzeul „George Enescu”.

1969 - A murit președintele vietnamez Ho Chi Minh (n. 1890).

1973 - A murit scriitorul britanic J. R. R. Tolkien, autorul romanului „Hobbitul” şi al trilogiei „Stăpânul inelelor”(n. 1892)

1991 - Naufragiul cargoului „Rostok”, sub pavilion ucrainean, a blocat Canalul Sulina în dreptul comunei Partizani.