Calendar 4 septembrie: 476   Romulus Augustus, ultimul împărat al Romei, a fost detronat de generalul germanic Odoacru jpeg

Calendar 4 septembrie: 476 - Romulus Augustus, ultimul împărat al Romei, a fost detronat de generalul germanic Odoacru

📁 Calendar
Autor: Redacția

476 - Romulus Augustus, ultimul împărat al Romei, a fost detronat de generalul germanic Odoacru, care a devenit primul rege barbar al Italiei, punând astfel capăt formal Imperiului Roman de Apus.

Mai toate manualele școlare și universitare consideră anul 476 drept ultimul an al Imperiului roman. În realitate lucrurile nu au stat deloc așa. Ce s-a întâmplat de fapt în anul 476? Într-o lume instabilă, într-o lume în care autoritatea dispăruse aproape cu totul, în care Curtea Imperială nu mai controla în realitate decât Italia și unele teritorii în sudul Galliei, în care comandanții militari barbari reușesc să își impună autoritatea asupra Imperiului Occidental, cu sau fără acceptul Curții Orientale, într-o asemenea lume, dezastrele se țineau lanț.

Detronarea lui Romulus Augustulus a fost rezultatul unei revolte a mercenarilor barbari (de origini foarte diferite), revoltă inițiată de către Odovacar (Odoacru), fiul lui Edecon, regele scirilor, unul dintre apropiații lui Attila.

Odovacar va conduce Italia ca patricius sau rex, recunoscând autoritatea formală a împăratului din Orient. El trimite însemnele orientale de la Roma la Constantinopol, iar acesta este momentul de care contemporaneitatea, și încă în și mai mare măsură posteritatea, leagă sfârșitul statului roman în Occident.

În realitate, detronarea lui Romulus Augustulus nu a afectat în mod fundamental realitatea politică, militară, socială, economică sau culturală a ceea ce mai rămăsese din provinciile occidentale ale Imperiului. Mai mult chiar, este foarte probabil, cu excepția unui număr limitat de „inițiați” din Italia sau de la Constantinopol, ca nimeni să nu fi remarcat tranziția puterii de la Romulus Augustulus, mai exact, de la patriciul Orestes, la patriciul Odovacar. Societatea romană era obișnuită cu desele schimbări de autoritate, fie că era vorba despre schimbarea personajului imperial sau despre înlocuirea unui comandant militar cu un altul.

1541 - Suzeranitatea Porții otomane a fost instaurată asupra Transilvaniei și Banatului.

1729 - S-a născut Ludovic, Delfin al Franței, singurul fiul al lui Ludovic al XV-lea care a ajuns la maturitate. El a fost tatăl a trei regi ai Franței: Ludovic al XVI-lea, Ludovic al XVIII-lea și Carol al X-lea (d. 1765)

1870 - Împăratul Napoleon al III-lea al Franței a fost detronat, fiind proclamată A Treia Republică Franceză.

1881 - S-a născut poetul George Bacovia (d. 1957).

1886 - Războinicul apaș Geronimo s-a predat, după 25 de ani de lupte împotriva armatelor americane și mexicane.

1915 - Bulgaria s-a alăturat Puterilor Centrale, în Primul Război Mondial.

1928 - România a aderat la Pactul privind interzicerea războiului ca instrument de politică națională (Pactul Kellogg-Briand), semnat, la Paris, în 27 august 1928, de reprezentanții a 15 state.

1929 - Călătoria de 35 de zile prin lume a dirijabilului german LZ 127 Graf Zeppelin s-a încheiat la Friedrichshafen. Aproximativ 40.000 de oameni au asistat la eveniment.


image

Foto: Rlandmann; Marble / Wikimedia Commons

1940 - Regele Carol al II-lea a demis guvernul Gigurtu și l-a însărcinat pe generalul Ion Antonescu să formeze un nou guvern.

1943 - Mitropolitul Serghei a fost ales cu acordul lui Stalin în funcția de patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, cu scopul de a-i mobiliza pe credincioși în războiul contra Germaniei.

1958 - La București, s-a desfășurat prima ediție a Festivalului internațional George Enescu.

1962 - Charles de Gaulle a efectuat prima vizită de stat în Germania, la invitația cancelarului Konrad Adenauer.

1963 - A murit omul politic francez Robert Schuman, unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene (n. 1886).

1991 - Președintele Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a recunoscut independența celor trei state baltice: Estonia, Letonia și Lituania.