Calendar 4 iulie: 1456   Sultanul Mahomed al II lea a început Asediul Belgradului, oraș apărat de o armată condusă de Iancu de Hunedoara jpeg

Calendar 4 iulie: 1456 - Sultanul Mahomed al II-lea a început Asediul Belgradului, oraș apărat de o armată condusă de Iancu de Hunedoara

📁 Calendar
Autor: Redacția

1054 - Astronomii chinezi au observat pentru prima dată supernova SN 1054. Rămășițele exploziei stelare formează nebuloasa Crabului, descoperită în 1731 de astronomul amator englez John Bevis. 

1456 - Sultanul Mahomed al II-lea a început Asediul Belgradului, oraș apărat de o armată condusă de Iancu de Hunedoara.

Armata lui Mahomed număra 60.000-70.000 soldați. O dată ajunși în fața Belgradului, turcii au început asediul, tunurile turnate din bronzul statuilor găsite în Constantinopol au început să bată zidurile. Mihail Szilagyi, cumnatul lui Iancu de Hunedoara și comandant al garnizoanei din oraș, avea la dispoziție doar 5000-7.000 de soldați, locuitorii orașului și circa 40 de nave.

La 14 iulie, flota ungară a atacat navele otomane și a spart blocada, Iancu putând duce trupe și provizii în oraș. După o săptămână de bombardamente însă, zidurile Belgradului prezentau spărturi în mai multe locuri. Pe 21 iulie, sultanul a ordonat un asalt general, care a început seara și a continuat toată noaptea. Turcii au pătruns în oraș și au început asaltul fortăreței propriu-zise.

În acel moment, Iancu a ordonat ca materiale inflamabile să fie aruncate asupra asediatorilor și să fie aprinse, inclusiv în șanțurile săpate strategic de-a lungul zidurilor exterioare. Astfel, un zid de foc s-a ridicat între ienicerii care pătrunseseră adânc în fortificație și restul trupelor otomane. În lupta cruntă ce a urmat, soldații lui Szilagyi i-au masacrat pe toți ienicerii, iar armata ungară a încercat să-i nimicească pe cei ce asediau zidurile din afară, cauzându-le pierderi grele.

1776 - Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii a fost adoptată de Congresul Continental.

1790 - S-a născut geograful englez George Everest, al cărui nume îl poartă în prezent cel mai înalt vârf al planetei (d. 1866)

1827 - Statul american New York a abolit sclavia.

1854 - S-a născut savantul Victor Babeș, bacteriolog și morfopatolog, fondator al școlii românești de microbiologie, membru al Academiei Române (d. 1926).

1898 - Nava franceză de pasageri La Bourgogne s-a scufundat după ce s-a ciocnit cu nava britanică Cromartyshire, la sud de insula Sable, din cauza ceții dense. Din cele 730 de persoane aflate la bord, doar 173 au supraviețuit.

1914 - La Viena, au avut loc funeraliile Arhiducelui Franz Ferdinand și ale soției sale Sofia, asasinați la Sarajevo.

1918 - Sultanul Mehmed al V-lea a murit la vârsta de 73 de ani, fiind urmat la tronul Imperiului Otoman de fratele său, Mehmed al VI-lea, ultimul sultan otoman.

1928 - Marea Britanie a acordat dreptul deplin de vot pentru femei.

1934 - A murit Marie Curie, savantă franceză de origine poloneză. A fost prima femeie care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite, fizică și chimie (n. 1867).

1940 - A murit americanul Robert Wadlow, deținătorul recordului de cel mai înalt om din istorie: 2,72 m (n. 1918).

1941 - Trupele naziste au masacrat 25 oameni de știință și scriitori polonezi, împreună cu familiile lor, în orașul Lwów (astăzi Liov, în Ucraina).

1950 - Prima emisie a postului de radio Europa Liberă.

1954 - Germania a câștigat pentru prima dată Campionatul Mondial de Fotbal, în Elveția, după ce s-a impus cu 3:2 în finală, în fața Ungariei.

1957 - La București, s-a înființat Arhiva Națională de Filme.

1960 - A fost inaugurat noul steag american, în urma admiterii statului Hawaii ca cel de-al 50-lea stat al SUA, în august 1959.

1987 - În Franța, fostul șef al Gestapo-ului Klaus Barbie (poreclit „Măcelarul din Lyon”) a fost condamnat la închisoare pe viață pentru crime împotriva umanității.

1997 - Nava spațială americană Pathfinder a aterizat pe Marte.

1999 - Doi jefuitori de situri arheologice au descoperit Discul ceresc de la Nebra, în landul german Saxonia-Anhalt. Acest obiect de bronz cu incrustații de aur este considerat a fi cea mai veche reprezentare a boltei cerești.

2011 - A murit Otto von Habsburg, ultimul prinț moștenitor al Austro-Ungariei (n. 1912).