Primele femei care au câștigat premiul Nobel jpeg

Primele femei care au câștigat premiul Nobel

Când vine vorba ca laureații premiului Nobel să doboare un record ne gândim imediat la  Marie Curie.

Cercetătoarea de cetățenie polonezo-franceză a fost prima femeie care a împărțit Premiul Nobel (premiul pentru fizică din 1903 împreună cu soțul ei Pierre și colegul lor, savantul francez Henri Becquerel pentru munca de pionierat în radioactivitate) și a fost și prima femeie care a primit un premiu Nobel neîmpărțit, premiul pentru chimie din anul 1911 pentru descoperirea elementelor chimice radiu și poloniu. Acestea o fac pe Marie Curie singura persoană care a câștigat premiul Nobel pentru două categorii științifice diferite. Ca și cum nu ar fi fost suficient, alți patru membrii ai familiei sale au fost laureați cu premiul Nobel. Pe lângă soțul său, Pierre, fiica lor și ginerele au împărțit premiul pentru chimie în anul 1935, în timp ce un alt ginere a fost director al UNICEF când a primit premiul pentru pace din anul 1965.

Prima femeie care a fost laureată cu premiul Nobel pentru pace a fost baroneasa Bertha Sophie Felicita von Suttner, născută contesa Kinsky von Chinic und Tettau și s-a întâmplat în anul 1905. Von Sutter a fost autoarea unui roman influent anti-război și a avut un rol important în convingerea creatorului dinamitei, Alfred Nobel, să includă și un premiu pentru pace în testamentul său. Prima femeie laureată a premiului Nobel pentru literatură a fost romanciera Selma Lagerlöf, a cărei cea mai populară carte era despre un băiat care străbatea Suedia zburând pe spatele unei gâști. Prima femeie care a câștigat premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină a fost Gerty Theresa Cori, care a împărțit premiul din anul 1947 pentru că a descoperit cum este folosit de corp ca sursă de energie glicogenul derivat din zahăr.

Ultima primă femeie care a câștigat premiul Nobel în categoria sa a fost Elinor Ostrom, care a împărțit premiul pentru economie din 2009 pentru analiza inovatoare a proprietății comune. Așteptarea a fost atât de mare pentru o femeie laureată în economie, în mare parte pentru că acea categorie de premiu nu a fost  atestată până în anul 1969. În total, inclusiv cu anul 2013, Premiul Nobel a fost acordat pentru 44 de femei diferite.