3 femei care au marcat istoria României jpeg

3 femei care au marcat istoria României

📁 Biografii
Autor: Amalia Grigore

De cele mai multe ori apreciate și admirate, dar și detestate sau controversate, femeile din istoria României s-au remarcat de-a lungul timpului și au atras simpatia majorității.  Personalitățile feminine ale țării s-au făcut cunoscute în domenii precum: sport, artă sau literatură. Istoria le-a păstrat în memorie mai ales pe cele care s-au afirmat în domenii acceptate la nivelul opiniei publice ca fiind destinate bărbaților precum politica.

Regina Elisabeta

Soție a regelui Carol I, prințesa de origine germană Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied (decembrie 1843 – februarie 1916), a fost promotoare a artei, autoare de poezii, nuvele și romane, cunoscătoare a mai multor limbi precum engleză, franceză sau germană și fondatoare a unor instituții caritabile. Elisabeta (foto sus) a rămas în istoria României ca mai mult decât o soție de monarh.

Despre regina Elisabeta este cunoscut faptul că era o idealistă și că iubea arta românească, fiind fascinată de frumusețea țării și a locuitorilor ei. De-a lungul vieții, ajutându-se de poziția în care se afla, Elisabeta a făcut diverse eforturi pentru a promova arta și cultura țării pe care o conducea. Aceasta a obținut locuri artiștilor români la expoziții internaționale, făcând cunoscute lucrările acestora. De asemenea, Elisabeta a promovat turismul care era foarte slab dezvoltat la vremea respectivă, reușind să impresioneze vizitatorii cu peisajele țării. Astfel, regina Elisabeta a deschis calea spre integrarea culturală a României în Europa.

Citește și:

Regina Elisabeta – Portret subiectiv

Regina Maria

Regina Maria 1893 jpg jpeg

Prințesa Maria de Edinburgh, viitoarea regină Maria a României, în 1893

Regina-artistă, Maria s-a remarcat atât prin intermediul spiritului ei creator, cât și prin participarea mai puțin cunoscută de publicul larg la viața politică. Soție a regelui Ferdinand I, Maria a României (octombrie 1875 – iulie 1938) a fost a doua regină a României. Maria a fost o iubitoare a artei, dovezile fiind Castelul Pelișor, grădinile și casa de la Balcic, dar și tablourile pictate de aceasta de-a lungul vieții.

Pe plan politic, Maria a României s-a opus intrării României în Primul Război Mondial de partea Puterilor Centrale, dorind alianța cu Antanta. Regina s-a afirmat după Primul Război Mondial. Aceasta a mers personal să negocieze cu ministrul Clemenceau cu scopul de a rezolva problemele ivite privind situația României în Tratatul de la Paris. În urma discuțiilor avute, Regina Maria a obținut recunoașterea participării României la conflictul mondial. După moartea Lui Ferdinand I, Carol al II-lea și-a forțat mama să se îndepărteze de viața politică.

Citește și:

Maria, regina tuturor românilor

Ecaterina Teodoroiu

Ecaterina Teodoroiu Muzeul Militar Regele Ferdinand jpg jpeg

Ecaterina Teodoroiu, fotografie din anul 1916, aflată în prezent în arhiva Muzeului Militar Național "Regele Ferdinand I"

Una dintre puținele femei din istoria României decorată cu titlul de eroină, Ecaterina Teodoroiu (ianuarie 1894 – august 1917) a participat la Primul Război Mondial. S-a născut în satul Vădeni, azi cartier al oraşului Târgu Jiu,  într-o familie numeroasă și a plecat la București la studii cu scopul de a deveni învățătoare. Imaginea ei nu a fost tot timpul asociată unei eroine de război, aceasta fiind distorsionată în perioada comunistă.

Ecaterina Teodoroiu a ajuns pe front ca infirmieră în timpul Primului Război Mondial. Ulterior, după moartea fratelui său Nicolae care a decedat pe front, aceasta l-a înlocuit și a devenit soldat. În cazul celor doi curajul pe câmpul de luptă s-a dovedit a fi o trăsătură de familie. Ecaterina Teodoroiu a murit în timpul luptelor de la Mărășești, fiind împușcată în piept pe data de 22 august. După încheierea războiului, Ecaterina a devenit o eroină a României Mari.

Citește și:

„Ecaterina Teodoroiu e o eroină autentică, n-au inventat-o comuniştii”

Foarte multe femei au schimbat de-a lungul timpului cursul istoriei prin intermediul faptelor lor. În România, multe dintre reprezentantele sexului frumos s-au remarcat prin curajul lor, prin calitățile artistice și prin inteligența de care au dat dovadă. Unele au acționat discret, altele ostentativ, dar toate au rămas în paginile istoriei ca personalități marcante.