Calendar 11 noiembrie: 1947   Iuliu Maniu, în vârstă de 75 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață jpeg

Calendar 11 noiembrie: 1947 - Iuliu Maniu, în vârstă de 75 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață

📁 Calendar
Autor: Redacția

43 î.Hr. - A fost încheiat al doilea Triumvirat, între Augustus, Marcus Antonius și Marcus Aemilius Lepidus, cu o valabilitate de cinci ani.

1417 - Oddone Colonna a fost ales în unanimitate drept papa Martin al V-lea, încheindu-se astfel Marea Schismă Apuseană.

1572 - Astronomul danez Tycho Brahe a observat pentru prima dată o „stea nouă”, ce se numea Casiopeea B sau Noua Casiopee 1572, una dintre multele supernove observate în Galaxia Calea Lactee.

1620 - Corabia Mayflower, care a adus primii emigranți englezi în America de Nord, a ancorat la Cape Cod.

1675 - Gottfried Leibniz a demonstrat, pentru prima dată, calculul integral .

1821 - S-a născut scriitorul rus Fiodor Mihailovici Dostoievski, autorul romanelor „Crimă și pedeapsă”, „Idiotul”, „Frații Karamazov” și „Demonii” (d. 1881).

1885 - S-a născut generalul american George Patton, unul dintre cei mai importanți conducători ai trupelor aliate în luptele din cel de-Al Doilea Război Mondial, în campaniile din Africa de Nord și Sicilia (d. 1945).

1918 - A avut loc semnarea Armistițiului de la Compiègne între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia încetează ostilitățile. Germania a recunoscut, între altele, caducitatea Tratatului de Pace de la București, fiind obligată să își retragă armata din România.

1933 - S-a născut actorul de teatru și film Ştefan Bănică (d. 1995).


1947 - Sentința în procesul Maniu: Iuliu Maniu, în vârstă de 75 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață, împreună cu vicepreședintele PNŢ, Ion Mihalache.

Înainte de a ajunge la închisoarea de la Sighetu Marmației, locul de calvar al atâtor patrioți români în primii ani ai regimului comunist, mulți dintre aceștia au trebuit să îndure nedreptățile și umilințele unor înscenări judiciare, să suporte acuzații ce jigneau cele mai intime, mai curate și mai profunde sentimente și convingeri ale lor. Iuliu Maniu a fost unul dintre ei. 

Arestat în iulie 1947, împreună cu alți fruntași național-țărăniști, lui Iuliu Maniu i s-a intentat un proces care s-a judecat la Tribunalul Militar al Regiunii II Militare, între 29 octombrie - 11 noiembrie 1947. Acuzat de „crimă de complot, înaltă trădare, tentativă de surpare a ordinei constituționale, răzvrătire, insurecție armată, instigare la înaltă trădare prin necredință și participare la tentativa de trecere frauduloasă a frontierei”, el a fost condamnat la muncă silnică pe viață, pedeapsă comutată apoi în temniță grea pe viață.

Oricum, soarta tuturor era hotărâtă de mult, sentinţa din 11 noiembrie 1947 nefiind o surpriză pentru nimeni. Iuliu Maniu era condamnat la „temniţă grea pe viaţă”, degradare civică pe 10 ani şi plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 50.000 de lei. Astfel, la 74 de ani, Iuliu Maniu ajungea în celularul închisorii din Galaţi, alături de Ion Mihalache, Ilie Lazăr şi Nicolae Carandino. La sfârşitul anului 1951 este mutat la penitenciarul din Sighet, unde se aflau internaţi şi alti foşti prim-miniştri precum Ion Gigurtu sau Constantin Argetoianu, dar şi străluciţi intelectuali, precum Simion Mehedinţi sau Gheorghe Brătianu.

La Sighet, starea de sănătate a lui Maniu s-a deteriorat grav, şi pe fondul unor boli netratate în tinereţe. Stă în aceeaşi celulă cu Nicolae Carandino, fostul director al „Dreptăţii”, care, cu un devotament de călugăr franciscan, îl ajută pe cel căruia nu încetează să i se adreseze cu apelativul de „domnule preşedinte” să treaca mai uşor peste mizeriile cotidiene ale vieţii de puşcărie. Începuse să paralizeze, mai întâi o mână, apoi un picior, trebuia să fie ajutat „în cele mai umile acte de viaţă”.


„Scânteia” din 13 noiembrie 1947 anunţă sentinţa

sentinta 3 13 nov jpg jpeg

1970 - A intrat în vigoare Convenția ONU asupra imprescriptibilității crimelor de război și a crimelor contra umanității.

2004 - A murit Yasser Arafat, președintele Autorității Naționale Palestiniene (n. 1929).

Foto sus: Iuliu Maniu în boxa acuzaților (în faţă, cu mâna la frunte). Mihalache e pe ultimul rând (al cincilea), cu mâna pe obraz