Ștefan Bănică și Stela Popescu, un „cuplu de aur” al comediei românești | VIDEO jpeg

Ștefan Bănică și Stela Popescu, un „cuplu de aur” al comediei românești | VIDEO

Decedat la 26 mai 1995, regretatul actor Ștefan Bănică a rămas în memoria iubitorilor teatrului și filmului românesc datorită numeroaselor roluri interpretate, în special în filme și spectacole de comedie. Între 1971 și 1979, Ștefan Bănică și Stela Popescu au format unul dintre cele mai memorabile cupluri de pe scena spectacolelor de revistă și din televiziune.

Născut la Călărași, la 11 noiembrie 1933, Ștefan Bănică a moștenit talentul artistic de la tatăl său, Drăgan Constandache Bănică, care era lăutar. Familia lui s-a mutat de la București, unde viitorul actor a arătat de mic că are înclinații artistice. A cântat în corul de copii de la radio, a jucat în spectacole de teatru pentru școlari, iar talentul l-a purtat la Institutul de Teatru din București, pe care l-a absolvit la clasa profesorului Alexandru Finți. A fost rapid îndrăgit de public, odată cu apariția sa pe scena teatrelor Giulești sau Bulandra. Firea sa jovială, zâmbetul larg, ușurința cu care se făcea plăcut și buna-dispoziție pe care o transmitea publicului l-au transformat într-unul dintre actorii preferați ai publicului - pe scenă, pe micul sau pe marele ecran, notează Adevărul.


Apogeul popularității sale a fost înregistrat în perioada în care a format un cuplu artistic cu actrița Stela Popescu. Cei doi au încântat publicul între 1971 și 1979, pe scena spectacolelor de revistă și în emisiuni de divertisment de televiziune. Cei doi au format un cuplu atât de memorabil pe scenă, încât o parte a publicului a crezut că sunt un cuplu și în viața reală.


În realitate, Ștefan Bănică a fost căsătorit o perioadă scurtă cu ziarista Sanda Liteanu, cu care a avut primul fiu - Ștefan jr., care i-a călcat pe urme, ca actor și cântăreț. Ulterior s-a recăsătorit, dar și-a pierdut soția. Într-un interviu acordat în septembrie 1994, marele actor de comedie mărturisea:

 „Nimeni până acum nu m-a întrebat despre soția mea care a murit în 1985. O femeie cum nu cred că va mai exista. O chema Iulia... Era creator de modă la Mătasea Populară. Cred că, dacă ea mai trăia, aș fi avut acum altă situație, mult mai bună - ca om, ca actor, ca... tot. Iulia a fost un om extraordinar, avea mare grijă de mine și știa întotdeauna să-mi ridice moralul atunci când dădeam dovadă de slăbiciuni”.

În același interviu din 1994, regretatul actor mărturisea că nu poate să joace cât își dorește din cauza problemelor de sănătate:

„De câtva timp, fiind bolnav cu inimă, nu am prea făcut mare lucru. Dar nici n-aș suporta să ies la pensie, așa că l-am rugat pe doctorul Pompiliu Bădescu să mă lase să joc măcar o dată pe săptămână. Și joc în «Arsenic și dantelă veche» la sala din Schitu Măgureanu și în «Teatru Comic» la Grădina Icoanei. Voi începe din toamnă repetițiile la un musical al unui tânăr regizor și, ca de obicei, am răspuns deja prezent la solicitările Televiziunii. Pentru că mai mult de-atât, pentru stagiunea `94 -`95, nu am voie“.

Un an mai târziu, la 26 mai 1995, inima lui Ștefan Bănică a încetat să mai bată. Avea numai 61 de ani.


Citește și:

50 lucruri inedite despre Stela Popescu

Cea mai mare dramă din viața actriței Stela Popescu: Nu și-a văzut tatăl timp de 19 ani. «Am crezut că e mort»

Cum a ajuns Stela Popescu să prezinte prima ediție a festivalului «Cerbul de Aur»