Autor 7866 vizualizări


  41-Împăratul roman Caligula, cunoscut pentru excentricităţile sale şi pentru despotism, este asasinat de Garda Pretoriană.

  1458-Matei Corvin, fiul cel mai mic al lui Ioan Corvin, este ales rege al Ungariei.

  1679-Regele Carol al II-lea al Angliei dizolvă Parlamentul.

  1742-Carol Albert de Bavaria devine împărat al Sfântului Imperiu Roman.

  1859-Adunarea Electivă a Ţării Româneşti se pronunţă pentru alegerea ca domn a lui Al.I.Cuza, realizându–se astfel Unirea Principatelor Române.

  1862-Deschiderea primului Parlament unic al României la Bucureşti. Domnitorul Al.I.Cuza proclamă în mod solemn, în faţa Adunărilor Moldovei şi Ţării Româneşti, "Unirea definitivă a Principatelor", iar oraşul Bucureşti este proclamat capitala ţării.

  1864-A apărut Legea privind înfiinţarea Curţii de Conturi.

  1882-S-a înfiinţat, la Bucureşti, societatea "Iridenţa Română", care, din 1883, s-a numit "Carpaţi". Societatea a militat pentru ajutorarea românilor transilvăneni.

  1891-Îşi începe activitatea, la Bucureşti, "Liga pentru unitatea culturală a tuturor românilor". Din iniţiativa ei, s-a publicat, în limba franceză, memoriul studenţilor universitari români, privitor la situaţia românilor din Transilvania şi Ungaria, adresat opiniei publice din Apusul Europei, prin care se evidenţia politica de oprimare a celor peste trei milioane de români din Austro-Ungaria. Memoriul a avut un puternic ecou în lume.

  1893-Apare, la Bucureşti, revista umoristică Moftul român, condusă de I.L.Caragiale şi Anton Bacalbaşa.

  1915-Apare, la Craiova, revista literară "Drum drept", sub conducerea lui Nicolae Iorga.

  1924-Oraşul rusesc Petrograd este redenumit Leningrad.

  1932-Desfiinţarea Ordinului Iezuitilor în Spania.

  1939-În Chile are loc un cutremur cu magnitudine 8, 3 pe scara Richter;28.000 morţi.

  1946-Adunarea Generală a ONU adoptă prima rezoluţie. Aceasta se referă la utilizarea în scopuri paşnice a energiei atomice şi eliminarea armelor atomice sau a altor arme de distrugere în masă..

  1948-Începe construcţia Fabricii de confecţii, APACA, din Bucureşti. La 1 mai1948, fabrica începe să producă.

  1958-Doi cercetători, Sir John D. Cockcroft (Marea Britanie) şi Lewis L. Strauss (SUA), anunţă public reuşita primei fuziuni controlate a două nuclee atomice uşoare, transformate într-unul greu. Energiile degajate sunt foarte mari, similare cu efectele exploziei unei bombe cu hidrogen.

  1960-Camerunul câştigă independenţa faţă de Franţa.

  1972-În apropiere de Guam, a fost descoperit soldatul japonez Shoichi Yokoi, care a petrecut 28 de ani în junglă, crezând că al doilea război mondial e încă în desfăşurare.

  1984-A fost lansat pe piaţă primul computer Apple Macintosh.

  1986-Are loc prima survolare a planetei Uranus cu nava spaţială Voyager 2.

  1990-Prin Decretul–Lege nr. 40 al CFSN, se adopta Imnul de Stat al României-"Deşteaptă–te, Române" (versuri de Andrei Mureşanu, muzica Anton Pann).

    2010-Crina Coco Popescu în vârstă de 15 ani a escaladat cel mai înalt vârf al Oceaniei – Carstensz Pyramid (4884m) din Indonezia, devenind astfel cea mai tânără alpinistă din lume care urcă acest munte. Recordul anterior era deţinut de americanca Samantha Larson care a urcat pe acest vârf în 2007 la vârsta de 18 ani.

""