Împăratul Caligula,  primit cu urale, ucis ca un câine jpeg

Împăratul Caligula, primit cu urale, ucis ca un câine

Caligula  era idolul armatei romane, care îl venerase pe tatăl său, Germanicus. El a fost singurul băiat din familia sa pe care împăratul Tiberius l-a cruţat de la moarte atunci când a ordonat uciderea tatălui şi a fraţilor lui.

Mai târziu, Caligula avea să se răzbune în văzul pretorienilor, sufocându-l pe Tiberius cu o pernă. Armata l-a proclamat împărat la 16 martie 37. În cele din urmă, după ce i-a exasperat pe romani cu excesele sale, Caligula avea să sfârşească la rândul său asasinat de gărzile pretoriene.

La opt luni de la încoronare, Caligula a fost la un pas să piară otrăvit. Întors din moarte, el a dezvoltat un comportament aberant. Favorurile acordate calului său, Incitatus, au făcut istorie.

Considerându-l de sânge divin, Caligula i-a făcut un templu din marmură în loc de grajd, cu iesle din fildeş. I-a comandat un colan din pietre preţioase şi a fost cât pe-aci să-l numească senator.

Acţiunile lui Caligula, ca împărat au fost descrise ca fiind deosebit de dure pentru Senat , nobilime şi Ordinul Ecvestru. Potrivit lui Josephus, aceste acţiuni au dus la mai multe conspiraţii eşuate împotriva Caligula. În cele din urmă, o crimă de succes a fost planificată de către ofiţerii din garda pretoriană condusa de Cassius Chaerea. Potrivit lui Josephus, Chaerea a avut motivaţii politice pentru asasinat. Caligula l-a considerat pe Chaerea ca fiind efeminat din cauza vocii slabe . Caligula a ras de Chaerea si l-a batjocorit cu nume ca "Priapus" şi "Venus". La 24 ianuarie 41, Chaerea şi Gărzile l-au acostat pe Caligula în timp ce el aborda o trupa de tineri în timpul unei serii de jocuri şi artă dramatică. Chaerea a fost primul care l-a înjunghia pe Caligula, urmat de un număr de conspiratori. Suetonius scrie că moartea lui Caligula a fost similară cu cea a lui Iulius Cezar.

Asasinatul ar fi avut loc in Cryptoporticus (coridor subteran). Până ca paza germanica loiala lui Caligula sa intre in alerta, împăratul era deja mort. Garda germanisc, lovit de durere şi furie, a răspuns cu un atac dezlănţuit asupra asasinilor, conspiratorilor, senatorilor nevinovaţi şi a trecătorilor deopotrivă. Senatul a încercat să folosească moartea lui Caligula ca o oportunitate de a restabili Republica, sustinuta si de Chaerea , însă, a rămas loial la biroul de împărat.

Poporul roman suferind a cerut ca ucigaşii lui Caligula să fie aduşi în faţa justiţiei.Asasinii căutati au apucat s-o injunghie şi pe soţia lui Caligula, Caesonia, precum si pe fiica lor , Julia Drusilla, prin zdrobirea capului de un perete . Ei nu au putut să ajungă la unchiul lui Caligula, Claudius, care a fost dus afară din oraş, după ce a fost descoperit de către un soldat, în tabără pretoriana din apropiere. Claudius a devenit împărat după procurarea sprijinul gărzii pretoriene şi a dispus executarea lui Chaerea . Potrivit lui Suetonius, corpul lui Caligula a fost pus sub gazon până când a fost ars şi îngropat de către surorile sale. El a fost îngropat în Mausoleul lui Augustus, dar in 410, in timpul jefuirii Romei s-a împrăştiat cenuşa din mormântul lui.