18 ianuarie: Sclavia a fost abolită în SUA jpeg

18 ianuarie: Sclavia a fost abolită în SUA

1352 - Inocenţiu al VI-lea este ales Papă.

1523 - Conchistadorul Francisco Pizarro a înfiinţat oraşul Ciudad de los Reyes, actualul Lima, pentru a fi capitala pământurilor cucerite de el pentru Coroana Spaniei.

1486 - Regele Henric al VII-lea al Angliei se căsătorește cu Elisabeta de York, fiica lui Eduard al IV-lea, unind astfel Casa de Lancaster și Casa de York.

1701 - Frederic I se încoronează ca rege al Prusiei, la Königsberg.

1778 - Exploratorul englez James Cook este primul european care descoperă Insulele Hawaii, pe care el le numeşte „Insulele Sandwich”.

1787 - New Jersey a devenit cel de-al treilea stat american care a ratificat Constituţia SUA.

1847 - Franz Liszt concertează la Iaşi, în casa vistiernicului Alecu Balş, unde face cunoştinţă cu Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Costache Negri.

1865 - Sclavia a fost abolită în SUA o dată cu intrarea în vigoare a celui de-al 13-lea amendament din Constituţie.

1871 - Wilhelm I al Germaniei a fost proclamat primul împărat al celui de-al doilea Reich al Germaniei, în Sala Oglinzilor de la Palatul Versailles din Franţa, spre sfârşitul războiului franco-prusac

1878 - Spiru Haret şi-a luat doctoratul în matematici la Sorbona.

1892 - Premiera baletului Spărgătorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg.

1919 - Au început lucrările Conferinţei de Pace de la Paris, la care a participar și delagația română formată din I.I.C. Brătianu, Alexandru Vaida Voievod, C. Angelescu și Victor Antonescu. 

1923 - Muzeul Militar Naţional, creat în aprilie 1914 ca secţie militară a Muzeului Naţional al României, a fost transformat în instituţie de sine stătătoare.

1926 - Turcia adoptă calendarul Gregorian.

1944 - Al Doilea Război Mondial: Armata a IV-a româna intră pe teritoriul Cehoslovaciei pentru a participa la operaţiunile militare desfăşurate împotriva armatei germane.

1945 - Al Doilea Război Mondial: Eliberarea oraşului polonez Cracovia de către Armata Roşie.

1956 - Japonia a fost admisă ca membru al ONU.

1979 - Adunarea Generala a ONU adoptă Convenţia ce apară femeia împotriva discriminarii în domeniul politic, economic, social şi cultural. România va ratifica Convenţia la 7 ianuarie 1982.

1990 - Se semnează, la Strasbourg, actul prin care România aderă la Convenţia Culturală Europeană.