Calendar 8 mai: 1984   Uniunea Sovietică a anunțat că va boicota Olimpiada de Vară de la Los Angeles  jpeg

Calendar 8 mai: 1984 - Uniunea Sovietică a anunțat că va boicota Olimpiada de Vară de la Los Angeles

📁 Calendar
Autor: Redacția

1541 - Conchistadorul spaniol, Hernando de Soto, a ajuns la fluviul Mississippi, pe care l-a denumit Río de Espíritu Santo.

1657 - Oliver Cromwell, Lord Protector al Angliei din 1653, a respins coroana pe care i-o oferă Parlamentul.

1794 - Acuzat de trădare, chimistul francez Antoine Lavoisier a fost judecat, condamnat și ghilotinat în aceeași zi, la Paris.

1828 - S-a născut omul de afaceri elvețian Henry Dunant, fondator al „Crucii Roșii” (d. 1910).

1877 - În timpul săpăturilor efectuate de la Templul lui Hera din Olympia, conduse de germanul Ernst Curtius, a fost descoperită statuia lui „Hermes ținându-l pe micul Dionysos”. Lucrarea a fost atribuită sculptorului Praxiteles și a fost construită în jurul anului 340 î.Hr.

Foto: Dwaisman / Wikimedia Commons
Foto: Dwaisman / Wikimedia Commons

1884 - S-a născut Harry S. Truman, al 33-lea președinte al Statelor Unite (d. 1972)

1902 - În Martinica a erupt vulcanul Pelée, distrugând orașul St. Pierre și omorând peste 30 000 de oameni.

1921 - La București, a început Congresul Partidului Socialist din România (8-12 mai), care a hotărât transformarea în Partidul Comunist din România.

1984 - Uniunea Sovietică a anunțat că va boicota Olimpiada de Vară de la Los Angeles, ca replică a boicotării Olimpiadei de Vară de la Moscova.

În plin „Război Rece“, preşedintele american Jimmy Carter a decis să nu-şi lase sportivii să participe la competiţia organizată la Moscova, ca o formă de protest la invazia URSS-ului din Afganistan, începută în decembrie 1979.   

La gest s-au raliat, în total, alte 64 de ţări, printre care Germania de Vest, Turcia, Japonia sau Arabia Saudită, dar unele dintre ele, mai ales din Africa, au ratat prezenţa din motive financiare. Au existat şi alte forme de protest la Olimpiada de la Moscova. Unele ţări au participat la competiţie, dar sportivii n-au fost prezenţi la ceremonia de deschidere, sau au defilat sub steagul olimpic şi nu cel naţional.

Datorită acestui boicot masiv, dar şi a faptului că avea o generaţie senzaţională la gimnastică, în frunte cu Nadia Comăneci, România a cucerit 25 de medalii în total, din care şapte de aur (locul 7 pe naţiuni, din 80 de ţări participante). 

Patru ani mai târziu, boicotul de la Moscova a primit un răspuns. URSS şi alte 14 ţări din blocul sovietic din Est nu şi-au trimis sportivii la Los Angeles, motivând că se tem pentru securitatea acestora. Cu o singură excepţie: România. Ceauşescu a susţinut atunci că politicul nu trebuie să aibă legătură cu sportul, şi a ignorat acest blocaj, mai ales că în acea perioadă dictatorul se afla în graţiile SUA.  La final, România a reuşit cea mai bună clasare din istorie la o Olimpiadă, locul 2 pe naţiuni (140 de participante), după SUA. Sportivii români s-au întors acasă cu 53 de medalii (20 de aur, 16 de argint şi 17 de bronz).