Cele mai mari erupții vulcanice din istorie jpeg

Cele mai mari erupții vulcanice din istorie

Ce legătură poate exista între o erupție vulcanică și anumite evenimente istorice? Astăzi, erupția unui vulcan, atunci când nu face victime, ne perturbă viața cotidiană pe mai multe căi, chiar dacă ne aflăm la mii de kilometri distanță. Să ne amintim doar de erupția de acum câțiva ani din Islanda și cât de mult a afectat traficul aerian din spațiul nord-atlantic. În trecut însă, o erupție vulcanică putea avea consecințe importante chiar și în sfera politicului. O să vedem cum una prezentă în acest Top 10 al celor mai mari erupții vulcanice din istorie una poate fi legată de... Revoluția Franceză.

Tambora, 1815

Cea mai mare erupție vulcanică documentată vreodată a avut loc în anul 1815 în zona Indoneziei de azi, pe insula Sumbawa. Incidentul a făcut atunci 100.000 de victime, dar erupția a afectat, pe termen lung, întreaga populație a globului:din cauza milioanelor de tone de cenușă vulcanică eliberate în atmosferă, a avut loc o scădere a temperaturii la nivel global, iar 1816 a ajuns să fie cunoscut, din acest motiv, drept anul fără vară. Această schimbare climatică a avut consecințe importa foamete în foarte multe regiuni.

Krakatoa, 1883

Una dintre cele mai cunoscute erupții din istorie este cea din 1883, când vulcanul Krakatoa, aflat între insulele Java și Sumatra, a erupt cu o forță de 13.000 de ori mai mare decât cea a bombei atomice de la Hiroshima. 36.000 de oameni au murit, iar explozia deține recordul pentru cel mai zgomotos sunet auzit vreodată – sunetul a putut fi auzit la peste 5000 km depărtare. Majoritatea victimelor a pierit atunci nu din cauza erupției propriu-zise, ci din cauza tsunamiului pe care aceasta l-a cauzat (s-au produs valuri de peste 40m înălțime).  

Erupția vulcanului Karaktoa,  litografie
Erupția vulcanului Karaktoa, litografie

Erupția vulcanului Karaktoa, litografie

Huaynaputina, 1600

Vulcanul Huaynaputina din Peru a explodat în anul 1600 în cea mai mare erupție vulcanică din istoria continentului sud-american. Erupția muntelui a afectat climatul global, ducând la o scădere drastică a temperaturii în anul imediat următor (de 0, 5 grade Celsius) și la cele mai friguroase veri din ultimii 500 de ani.

Muntele Pelée, 1902

Muntele Pelée este un vulcan activ din insula caraibiană Martinica. Acest paradis exotic a fost afectat de o mare erupție vulcanică în anul 1902, când râurile s-au umplut cu pietre, iar copacii și aerul s-au contaminat cu sulfur. Erupția în sine a produs un val uriaș care a distrus parțial insula, iar când o parte din vulcan s-a prăbușit, zona din imediata sa apropiere a fost acoperită de apă fierbinte și noroi. Erupția din Martinica a făcut cele mai multe victime dintre toate erupțiile din secolul XX, cu un total de 29.000 de morți.

Nevado del Ruiz, 1985

Una dintre marile erupții vulcanice recente a avut loc în 1985 în Columbia. Cunoscută drept tragedia de la Armero, după numele orașului distrus atunci, erupția vulcanului Nevado del Ruiz din Anzi a ucis cel puțin 23.000 de persoane. Acesta a fost cel mai mare dezastru natural din istoria Columbiei, iar daunele au fost estimate la 1 miliard de dolari.

Vezuviu, 79 d.Hr.

Erupția faimosului vulcan italian a rămas în istorie datorită documentării sale în istoria Imperiului Roman. Vezuviul, singurul vulcan activ de pe continentul european, a erupt în anul 79 și a omorât peste 16.000 de oameni, distrugând orașele Herculaneum și Pompeii. Cele două orașe îngropate sub cenușa vulcanului sunt astăzi mari atracții turistice, după ce, în secolul XIX, au fost excavate, iar arheologii au scos la iveală ruinele romane și rămășițele umane prezervate sub cenușă. De atunci, Vezuviul a mai erupt de 30 de ori, însă niciodată la fel de puternic ca în anul 79, dar specialiștii se așteaptă ca următoarea erupție a vulcanului să fie dezastruoasă, punând în pericol 600.000 de vieți.

Rămășițe umane în Pompeii
Rămășițe umane în Pompeii

Rămășițe umane în Pompeii

Muntele Unzen

Mount Unzen este unul dintre vulcanii activi din peninsula japoneză Shimabara. El a erupt în anul 1792, declanșând o puternică avalanșă pe muntele vecin Mayuyuma. Alunecarea de teren care a avut loc atunci a creat un tsunami ce a omorât 15.000 de persoane.

Muntele Kelud, 1919

Un alt vulcan activ din insulele Asiei de Sud-Est este Kelud. Vulcanul indonezian este cu atât mai periculos cu cât lacul format în craterul său cauzează, la erupții, scurgeri de noroi extrem de periculoase. Erupția vulcanului din 1586 a făcut 10.000 de victime, iar cea din 1919, 5000. De atunci, în jurul localităților învecinate cu vulcanul au fost construite baraje și tuneluri de drenaj.

Laki, 1783

În anul 1783, vulcanul Laki din Islanda a explodat. Cele 120 milioane de tone de gaz emise în timpul erupției ce a durat 8 luni au dus la moartea a 20% din populația Islandei, din cauza distrugerilor aduse culturilor agricole. Această erupție a avut un impact global enorm, deoarece schimbările în atmosferă au distrus producțiile agricole din Europa și au cauzat secete și foamete în India, Japonia și Egipt. Specialiștii care se ocupă de istoria climei au sugerat că erupția din Islanda poate fi legată de izbucnirea Revoluției Franceze. Cum? Prin foametea ce a precedat anul 1789, cauzată de schimbările climatice legate, posibil, de erupția din Islanda.

Santa Maria, 1902

În 1902, vulcanul Santa Maria din Guatemala a erupt după un „somn” de 500 de ani. Inactivitatea îndelungată a vulcanului a fost motivul pentru care localnicii nu au detectat semnele care arătau că urmează o erupție. 6000 de oameni au murit din cauza erupției în sine, apoi o epidemie de malarie în rândul sinistraților a dus la și mai multe victime. 

santa maria eruptrio1902 jpg jpeg