Calendar 5 noiembrie: 1605   „Complotul prafului de pușcă”: Încercarea de asasinare a regelui Angliei, Iacob I, de către un grup de catolici jpeg

Calendar 5 noiembrie: 1605 - „Complotul prafului de pușcă”: Încercarea de asasinare a regelui Angliei, Iacob I, de către un grup de catolici

📁 Calendar
Autor: Readctia

1605 - „Complotul prafului de pușcă”: Încercarea de asasinare a regelui Angliei, Iacob I (1603-1625), de către un grup de catolici, conduși de Guy Fawkes.

Venirea la tron a lui Iacob, fiul Mariei Stuart, dăduse speranțe catolicilor, atât de prigoniți în timpul reginei Elisabeta. Numai că așteptările lor au fost înșelate, noul rege fiind dispus să fie mai tolerant, dar punând două condiții inacceptabile: catolicii să se declare loiali față de rege, și nu față de papă, și să renunțe la a mai face prozeliți.

Așa că aceștia au hotărât să-l asasineze pe Iacob I. În afară de suveran, erau vizați și lorzii, și membrii Camerei Comunelor. Și cum aceștia urmau să se strângă în Camera Lorzilor, conjurații au luat decizia de a arunca în aer acest edificiu.

Ei au închiriat o încăpere de la subsolul Camerei, pe care au umplut-o cu butoaie cu praf de pușcă și au așteptat momentul întrunirii. Și planul ar fi fost dus la capăt dacă cei implicați nu s-ar fi gândit să-și avertizeze câțiva prieteni catolici, care urmau să ia parte la lucrările Camerei. Unul dintre aceștia l-a informat pe rege, astfel că planul a fost dejucat și complotiștii, în frunte cu Guy Fawkes, au fost prinși și, ulterior, condamnați la moarte.

1615 - S-a născut sultanul otoman Ibrahim I, fiul sultanului Ahmed I și al sultanei Kösem (d. 1648).

1720 - Tratatul de pace de la Constantinopol („Pace Veșnică”) între Rusia și Imperiul Otoman a confirmat tratatului încheiat la Adrianopol la 13 iunie 1713.

1757 - Războiul de Șapte Ani: Frederic cel Mare a învins armatele aliate ale Franței și Sfântului Imperiu Roman în Bătălia de la Rossbach.

1880 - S-a născut scriitorul Mihail Sadoveanu, unul dintre cei mai importanţi şi prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea (d. 1961).

1913 - S-a născut actrița britanică Vivien Leigh, laureată a două premii Oscar, unul pentru interpretarea personajului Scarlett O'Hara din „Pe aripile vântului” (1939), iar cel de-al doilea pentru rolul Blanche DuBois din producţia „Un tramvai numit dorinţă” (1951).

1914 - Primul Război Mondial: Franța și Marea Britanie a declarat război Imperiului Otoman.

1930 - Dornier Do X, cel mai mare și mai puternic hidroavion din lume la acea dată, a decolat de pe Lacul Constanța în primul său zbor de promovare spre Amsterdam.


Foto: Bundesarchiv Bild 102-12963

Bundesarchiv Bild 102 12963 Flugboot  Do X  jpg jpeg

1941 - S-a născut cântărețul american Art Garfunkel, cunoscut ca membru al trupei de muzică folk Simon & Garfunkel.


1994 - La 45 de ani, pugilistul George Foreman a devenit cel mai în vârstă campion la categoria grea a WBA (World Boxing Association).

2018 - Conform NASA, nava spațială Voyager 2 a ieșit din Sistemul Solar în spațiul interstelar.