Complotul prafului de pușcă  jpeg

Complotul prafului de pușcă

Sub acest nume este cunoscută încercarea de asasinare a regelui Angliei, Iacob I (1603-1625), de către un grup de catolici, conduși de Guy Fawkes, în 1605. 

Venirea la tron a lui Iacob, fiul Mariei Stuart, dăduse speranțe catolicilor, atât de prigoniți în timpul reginei Elisabeta. Numai că așteptările lor au fost înșelate, noul rege fiind dispus să fie mai tolerant, dar punând două condiții inacceptabile: catolicii să se declare loiali față de rege, și nu față de papă, și să renunțe la a mai face prozeliți.

Așa că aceștia au hotărât să-l asasineze pe Iacob I. În afară de suveran, erau vizați și lorzii, și membrii Camerei Comunelor. Și cum aceștia urmau să se strângă în Camera Lorzilor, conjurații au luat decizia de a arunca în aer acest edificiu.

Ei au închiriat o încăpere de la subsolul Camerei, pe care au umplut-o cu butoaie cu praf de pușcă și au așteptat momentul întrunirii. Și planul ar fi fost dus la capăt dacă cei implicați nu s-ar fi gândit să-și avertizeze câțiva prieteni catolici, care urmau să ia parte la lucrările Camerei. Unul dintre aceștia l-a informat pe rege, astfel că planul a fost dejucat și complotiștii, în frunte cu Guy Fawkes, au fost prinși și, ulterior, condamnați la moarte.