Calendar 5 iulie: 1946   La piscina Molitor din Paris au fost prezentați primii bikini jpeg

Calendar 5 iulie: 1946 - La piscina Molitor din Paris au fost prezentați primii bikini

📁 Calendar
Autor: Redacția

1687 - Isaac Newton a publicat lucrarea „Philosophiae Naturalis Principia Mathematica” (lat. - „Principiile matematice ale filozofiei naturale”). Această lucrare conține formularea legilor de mișcare a corpurilor (cunoscute frecvent și ca Legile lui Newton) ce constituie fundamentul mecanicii clasice, precum și Legea atracției universale.

1809 - A avut loc Bătălia de la Wagram, cea mai mare confruntare militară din cadrul Războiului celei de-a Cincea Coaliții. Forțele lui Napoleon au învins armatele imperiale habsburgice, comandate de arhiducele Carol de Austria.

1811 - Venezuela a devenit primul stat sud-american care și-a proclamat independența față de Spania.

1830 - Franța a invadat Algeria.

1870 - Orașul Istanbul a fost devastat de un incendiu, în urma căruia au murit 1.200 de oameni, iar 60.000 au rămas fără locuințe.

1880 - S-a născut actorul de revistă Constantin Tănase (d. 1945).

1911 - S-a născut Georges Pompidou, al 19-lea preşedinte al Franței (d. 1974).

1943 - A început Bătălia de la Kursk, ultima acțiune ofensivă de tip blitzkrieg de pe frontul de răsărit al celui de-al Doilea Război Mondial.

1946 - La piscina Molitor din Paris au fost prezentați primii bikini

Inginerul francez Louis Réard bănuia că lansarea sumarului costum din două piese va echivala cu ecoul unei bombe, așa că și-a botezat creația „bikini“ după numele atolului Bikini, parte a Insulelor Marshall din Pacific, care tocmai fusese bombardat cu prima racheta nucleară, în urma testelor desfășurate de SUA.

Chiar dacă bănuia că noul costum de baie se va bucura de succes, Reard nu a reușit să convingă niciun manechin profesionist să defileze în creația sa. Pe atunci, femeile purtau costume de baie care acopereau inclusiv buricul, iar Casa de Modă Reard venea cu o propunere considerată indecentă.

Singura care a acceptat provocarea lui Reard a fost Micheline Bernardini, o stripteuză în vârstă de 19 ani, dansatoare la Casino de Paris. Pentru a pune și mai mult paie pe foc, lui Reard i-a venit ideea ca Micheline să pozeze cu o cutie de chibrituri în mână (foto sus), cutiuță în care era introdus un bikini tocmai pentru a demonstra cât este de mic. 

1962 - Algeria și-a proclamat independența față de Franța.

1975 - A murit Otto Skorzeny, Obersturmbannführer în Waffen-SS, faimos pentru acțiunile sale ca lider de commando în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. (n. 1908).

1996 - S-a născut oaia Dolly, primul mamifer clonat din lume.