Calendar 4 noiembrie: 1956   Tancurile sovietice au invadat Ungaria, punând capăt Revoluției maghiare din 1956 jpeg

Calendar 4 noiembrie: 1956 - Tancurile sovietice au invadat Ungaria, punând capăt Revoluției maghiare din 1956

📁 Calendar
Autor: Redacția

1677 - Maria, fiica regelui Iacob al II-lea al Angliei, s-a căsătorit cu William de Orania, viitorul rege William al III-lea al Angliei. 

1852 - Contele Camillo de Cavour a devenit prim-ministru al Regatului Sardinia-Piemont, în jurul căruia s-a cristalizat ulterior statul italian unit.

1856 - La Galați, a început prima conferință a puterilor europene cu privire la problemele de navigație pe Dunăre, în urma căreia s-a înființat Comisia Statelor alăturate Dunării.

1890 - S-a dat în folosință „City and South London Railway”, prima linie a metroului londonez, respectiv prima linie de transport feroviar urban subterană de adâncime și prima cale ferată care a folosit tracțiune electrică.


Electric railway train jpg jpeg

1900 - S-a născut juristul, Lucrețiu Pătrășcanu, ministru al Justiției în perioada 1944-1948 (d. 1954, executat)

1916 - S-a născut inventatoarea americană Ruth Handler, creatoarea celebrei păpuși Barbie (d. 2002).

1922 - Arheologul britanic Howard Carter a descoperit mormântul lui Tutankamon.


Tutankamon jpg jpeg

1956 - Tancurile sovietice au invadat Ungaria, punând capăt Revoluției maghiare din 1956.

Revolta născută aproape spontan a fost îndreptată împotriva abuzurilor Partidului Comunist. A fost prima mare manifestație împotriva puterii sovietice instalate în Estul Europei după 1945 și primul moment care a arătat – celor care nu erau deja convinși – că sistemul comunist din spatele Cortinei de Fier era unul criminal. Căci Revoluția Maghiară a fost înăbușită prin violență, cu ajutorul tancurilor sovietice. Începută cu un protest studențesc desfășurat la Budapesta în data de 23 octombrie, Revoluția a evoluat într-o revoltă a muncitorilor din întreaga țară. 

Demonstrația pașnică a studenților din 23 octombrie a atras rapid mii de oameni în marșul prin centrul Budapestei. Aceștia s-au îndreptat spre clădirea Radioului Budapesta pentru a se adresa, prin intermediul radioului, națiunii și pentru a-și face publice cererile. Însă clădirea radioului era păzită de AVH, Poliția Secretă, care – atunci când demonstranții au încercat să forțeze intrarea în clădire – a deschis focul. Acest fapt a dus la escaladarea revoltei în capitală și, apoi, în toată țara. În capitală și în alte orașe importante simbolurile comunismului – cel mai cunoscut fiind statuia lui Stalin din Budapesta – au fost distruse. În acea noapte, Erno Gero, secretarul general al partidului, a cerut Uniunii Sovietice să intervină militar pentru înăbușirea revoltei.

După căderea guvernului comunist a fost format unul nou, sub conducerea fostului prim-ministru Imre Nagy. Noul guvern național a avut o durată de viață scurtă, de doar 10 de zile, dar în acest timp a adoptat o politică fermă vis-a-vis de calea pe care Ungaria trebuia să o adopte. Instituția securității a fost desființată, iar Nagy a anunțat intenția de retragere a Ungariei din Pactul de la Varșovia. Mulți prizonieri politici au fost eliberați, iar vechi partide politice care fuseseră interzise de comuniști au reapărut și s-au alăturat mișcării lui Nagy. Până la sfârșitul lui octombrie, luptele aproape încetaseră. Dar după ce anunțase deja posibilitatea negocierilor pentru retragerea forțelor sovietice din țară, Biroul Politic al URSS s-a răzgândit și a decis să înăbușe revoluția. La 4 noiembrie soldații sovietici au invadat capitala Ungariei și alte regiuni ale țării. Eroica rezistența ungară a cedat în final pe 10 noiembrie.

1979 - Peste 500 de studenţi iranieni au invadat complexul care adăpostea Ambasada SUA de la Teheran, unde i-au luat ostatici pe cei 66 de americani aflaţi acolo

1995 - Premierul israelian Ițhak Rabin a fost asasinat, la Tel Aviv, în cursul unui miting politic, premergător alegerilor.