Calendar 31 august: 1997   Prințesa Diana a murit într un accident rutier la Paris jpeg

Calendar 31 august: 1997 - Prințesa Diana a murit într-un accident rutier la Paris

📁 Calendar
Autor: Redacția

12 - S-a născut Caligula, al treilea împărat al Imperiului Roman (d. 41).

161 - S-a născut Commodus, ultimul împărat din dinastia Antoninilor (d. 192).

1314 - Regele Haakon al V-lea al Norvegiei a mutat capitala de la Bergen la Oslo.

1867 - A murit poetul francez Charles Baudelaire (n. 1821).

1888 - A fost ucisă Mary Ann Nicholls, prima victimă a lui Jack Spintecătorul.

1895 - Contele german Ferdinand von Zeppelin a brevetat Zeppelinul.

1897 - Thomas Edison a obținut un patent pentru inventarea kinetoscopului, un strămoș al proiectorului cinematografic.

1907 - Anglia, Rusia și Franța au formt Tripla Înțelegere (Antanta).

1916 - S-a născut istoricul și diplomatul Neagu Djuvara (d. 2018).

1944 - Trupele sovietice au intrat în București.

1963 - A fost inaugurat „telefonului roșu”, legătura telefonică directă dintre președinții american și sovietic.

1980 - După două luni de grevă, guvernul polonez a fost de acord cu revendicările muncitorilor, recunoscând sindicatul independent „Solidaritatea”.

1989 - Limba română a fost adoptă prin lege ca limbă oficială pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, s-a revenit la alfabetul latin.

1994 - Trupele rusești s-au retras din Germania.

1997 - Prințesa Diana a murit într-un accident rutier la Paris.

Prințul Charles și prinţesa Diana au divorțat oficial în august 1996. După divorţ, Charles a continuat relaţia pe care o avea cu Camilla, în ciuda rezervei manifestată de Regină, dar şi a protestelor venite din partea societăţii britanice. Diana, în schimb, a beneficiat de o popularitate imensă, viaţa sa fiind mereu în atenţia tabloidelor. Aceasta s-a datorat campaniilor sale umanitare, în special a celei dusă împotriva minelor antipersonal, initiativă care avea să îi aducă după decesul său premiul Nobel.

Totuşi, mult mai atractive pentru ziarele de scandal au fost legătura amoroasă pe care prinţesa a avut-o cu Hasnat Khan, un chirurg pakistanez musulman. Diferenţe dintre cei doi, inclusiv bariera religioasă (familia lui Khan se aştepta ca acesta să se căsătorească cu o musulmancă şi nu cu o creştină anglicană) au determinat-o pe Diana să pună capăt relaţiei. În iulie 1997, l-a cunoscut pe Dodi Al-Fayed, fiul unui important om de afaceri egiptean. Viaţa prinţesei Diana s-a sfârşit brusc în noaptea de 31 august a aceluiaşi an, când maşina în care se afla împreună cu Dodi a fost implicată într-un accident într-un tunel din Paris.

Moartea Dianei a declanşat o puternică emoţie în Marea Britanie, dar a dat naştere şi ultimului capitol din scandalul Charles-Diana. Mai multe voci, inclusiv cea a lui Mohamed Al-Fayed (tatăl lui Dodi), au acuzat MI6 şi Casa Regal Britanică de a fi în spatele accidentului de maşină. Cu toate acestea, investigaţia oficială, finalizată în 1999, a concluzionat că responsabil pentru derapajul autovehiculului a fost şoferul Henri Paul, din cauza consumul de alcool şi a încercării acestuia de a scăpa de paparazzii care o urmăreau pe Diana.

2006 - Poliția norvegiană a recuperat faimoasa pictură Țipătul, de Edvard Munch, care fusese furată la 22 august 2004 de la muzeul Munch.


Edvard Munch Tipatul jpg jpeg