Povestea unui tablou celebru  Edvard Munch a simțit «Țipătul» jpeg

Povestea unui tablou celebru. Edvard Munch a simțit «Țipătul»

📁 Istoria unui tablou
Autor: Redacția

Marile opere de artă sunt admirate pentru frumusețea lor, dar și pentru poveștile care stau la baza creării lor. Cunoscând aceste povești, aflăm detalii despre cum au ajuns artiștii să aibă rezultatul final. 

Celebrul „Țipăt” a fost pictat de Edvard Munch în patru versiuni diferite, între 1893 și 1910. În jurnalul său, pe 22 ianuarie 1892, Munch nota felul în care însăși natura i-a dat imboldul de a picta opera care avea să devină obiectul încercărilor celor mai multe furturi.

 „Într-o seară, mă plimbam pe un drum, orașul era pe o parte și fiordul sub. M-am simțit obosit și bolnav. M-am oprit și m-am uitat peste fiord-soarele apunea și norii deveneau roșii ca sângele. Am simțit un țipăt trecând prin natură; mi se părea că am auzit țipătul. Am pictat acest tablou, am pictat norii ca și cum ar fi fost sânge. Culoarea țipa. Asta a devenit Țipătul.”

Trei dintre cele patru versiuni ale picturii lui Munch se află în muzee, iar cel de-al patrulea a fost vândut la o licitație la Sotheby, în 2012, pentru suma de 119.922.600 de dolari, intrând astfel în topul celor mai scumpe picturi din lume.

Edvard Munch Tipatul jpg jpeg

Tabloul a fost furat din muzeul Munch

Din cauza popularității de care s-a bucurat, a fost țintă pentru numeroase încercări de a fi furate. Pe 22 august 2004, câțiva mascați înarmați au intrat în muzeul Munch din Oslo, în miezul zilei, și au furat două capodopere semnate de Edvard Munch: „Ţipătul” și „Madonna”. Recuperate de poliție doi ani mai târziu, operele au fost ușor deteriorate și au trebuit restaurate înainte de a fi din nou expuse.

Citește poveștile din spatele altor picturi celebre pe adevarul.ro