Calendar 27 iulie: 1890   Vincent van Gogh s a împușcat în piept cu un revolver jpeg

Calendar 27 iulie: 1890 - Vincent van Gogh s-a împușcat în piept cu un revolver

📁 Calendar
Autor: Redacția

1452 - S-a născut Ludovico Sforza, duce al Milano (d. 1508)

1793 - Maximilien Robespierre a intrat în „Comitetul Salvării Publice” și a devenit conducătorul acestuia. Din această funcție, va organiza un regim de teroare urmărind să realizeze idealul său de democrație bazat pe virtute: „fără virtute teroarea este înspăimântătoare, fără teroare virtutea este neputincioasă".

1794 - După un an de teroare, în care a încurajat executarea a peste 17.000 de „dușmani ai Revoluției”, Maximilien Robespierre a fost arestat.

1830 - Începutul celor „Trei zile glorioase" ale Revoluției din 1830: largi pături ale populației pariziene s-au ridicat împotriva domniei lui Carol al X-lea, silindu-l să abdice. I-a urmat la tron Ludovic Philip d'Orleans (1830-1848 - „Monarhia din iulie").

1890 - Vincent van Gogh s-a împușcat în piept cu un revolver. Pictorul olandez a murit două zile mai târziu. 

Vincent van Gogh se instalase în Auvers-sur-Oise, o comună din apropierea Parisului, la sfaturile fratelui său Theo. Pictorul se afla în atenţia medicului Paul Gachet pentru tulburările sale psihice. Van Gogh, care închiriase o cameră la o pensiune, se afla în culmea carierei sale, pictând un tablou pe zi. În fatidica zi de 27 iulie 1890, el a ieşit la o plimbare pe câmp. În plimbarea sa de duminică, pictorul şi-ar fi ridicat cămaşa şi şi-a tras un glonţ în piept cu un revolver împrumutat de la gazdă. Pistolul i-a căzut din mână, iar Van Gogh a leşinat. El s-a trezit la lăsarea nopţii, rănit, şi s-a întors la pensiune. În pofida îngrijirilor doctorului său, Van Gogh a murit după două zile de agonie.

Revolverul (foto sus) a fost descoperit de un agricultor, în 1960, pe câmpul unde s-a împușcat pictorul. Deși autenticitatea armei nu va fi probabil niciodată stabilită oficial, proveniența este considerată serioasă. Cu un calibru de 7 milimetri, același pe care îl avea glonțul cu care s-a rănit mortal Vincent Van Gogh, revolverul a fost predat, după descoperire, proprietarului de la hanul Ravoux din Auvers-sur-Oise, unde pictorul locuia și unde a murit la 29 iulie 1890. Revolverul a fost expus de Muzeul „Van Gogh” din Amsterdam, în 2016, și vândut la o licitație, în 2019, pentru suma de 162.500 de euro. 

1940 - Personajul Bugs Bunny a debutat oficial în desenul animat „A Wild Hare”.


1956 - România a devenit membru al UNESCO (Organizatia Națiunilor Unite pentru Educație, Ştiință și Cultură).

1970 - A murit dictatorul portughez Antonio de Oliveira Salazar (n. 1889). 

1974 - Afacerea Watergate: Camera Reprezentanților a SUA a decis punerea sub acuzare a președintelui Nixon.

1990 - Parlamentul României a hotărât ca 1 decembrie să devină sărbătoare națională.