Autor 6114 vizualizări


1504 - A murit regina Isabela a Castiliei și Leonului. Isabela și soțul său, Ferdinand al II-lea de Aragon, au pus bazele unificării Spaniei. În timpul domniei lor a fost finalizată Reconquista, prin cucerirea Granadei. De asemenea, ei au sponsorizat expediția lui Cristofor Columb spre Lumea Nouă (n. 1451).


1832 - La New York, a fost pus în funcțiune primul tramvai din lume.

1909 - La Teatrul Național din București, a avut loc premiera piesei „Viforul” de Barbu Ștefănescu Delavrancea.

1909 - S-a născut dramaturgul și eseistul Eugen Ionescu (d. 1994).

1917 - A fost semnat Armistițiul de la Focşani, dintre România și Puterile Centrale, ca urmare a condițiilor militare intervenite în urma armistițiului ruso-german de la Brest-Litovsk.

1922 - Howard Carter și Lord Carnarvon au intrat pentru prima data în mormântul faraonului Tutankhamon.


1939 - S-a născut cântăreața americană Tina Turner.


1940 - Asasinatele de la Jilava: Legionarii au împușcat 64 de foști demnitari ai regimului carlist, precum și ofiţeri de poliţie şi jandarmi, subofiţeri şi funcţionari care luaseră parte la reprimarea Mişcării Legionare.

În noaptea de 26 spre 27 noiembrie, apoi în ziua de 27 noiembrie au fost asasinate 70 persoane, lideri politice şi militari, membri ai structurilor informative, de ordine şi sigurantă, justiţie din care 64 de persoane se aflau arestate în închisoarea miltară Jilava, celelalte fiind asasinate la prefectura Poliţiei Capitalei, iar în pădurea Snagov şi Streajnic au fost asasinaţi cunoscutul economist Virgil Madgearu şi marele istoric Nicolae Iorga. 

Printre cele 64 de victime ale masacrului din închisoarea Jilava s-au numărat generalul Gavrilă Marinescu (fost ministru de Interne), generalul Ion Bengliu (fost comandant al Jandarmeriei în perioada 1938-1940), generalul Gheorghe Argeşanu (fost prim-ministru şi ministru de Război), Victor Iamandi (fost subsecretar de stat la Interne şi ministru al Justiţiei), Mihail Moruzov (fost şef al Serviciului Secret), o serie de poliţişti.

Asasinul generalului Marinescu a fost mecanicul de 28 de ani Tudor M. Nicolae (foto sus), originar din satul Jilava, Ilfov, înscris de curând în Mişcarea legionară, care fusese angajat „agent secret” la Prefectura Poliţiei Capitalei, la 30 octombrie 1940, fiind aşadar agent al poliţei legionare. Asasinul nu avea antecedente penale şi, pentru „asociere de infractori” şi „asasinat cu mobil politic”, a fost condamnat sub regimul Antonescu la muncă silnică pe viaţă. Peste ani, a ieşit totuşi din puşcărie, şi, într-o bună zi, familia fostului ministru s-ar fi trezit cu el la uşă, spunând că vrea să-şi ceară iertare. Puţin a lipsit să nu fie linşat şi a fost pus pe fugă.

1942 - La New York, a avut loc premiera filmului „Casablanca”.


1949 - S-a născut Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic și mondial la caiac-canoe.

2003 - A avut loc ultimul zbor al avionului Concorde.