Autor 40022 vizualizări


Unul dintre cele mai impresionante avioane fabricate de către omenire este fără îndoială Concorde. O minune a tehnologiei rămasă fără concurenţă şi fără şansa de a evolua spre noi modele care să-i asigure un viitor. Iată zece lucruri de ştiut despre Concorde:

  1. Concorde s-a născut dintr-un acord încheiat între Franţa şi Marea Britanie prin care se prevedea că Aérospatiale (Franţa) şi BAC Concorde (Marea Britanie) să fabrice un aparat de zbor supersonic capabil să transporte pe rute lungi aproximativ 100 de pasageri. Tratatul a fost semnat la 28 noiembrie 1962, iar construcţia primului avion a început în anul 1965.
  2. Primul exemplar Concorde, denumit 001, a fost fabricat la Toulouse, iar la data de 2 martie 1969 efectua primul zbor pilotat de Andre Turcat. Câteva luni mai târziu, la 1 octombrie în acelaşi an, avionul depăşea viteza sunetului. Primul Concorde construit în Marea Britanie (002) a zburat pentru prima dată la 9 aprilie 1969, pilotat de Brian Trubshaw.
  3. În total au fost construite 20 de aparate, costurile cercetării şi dezvoltării reprezentând o pierdere economică destul de importantă care a fost suportată de guvernele celor două state.
  4. Concorde era un aparat cu aripile în forma literei delta, cu patru motoare Olympus bazate pe cele dezvoltate iniţial pentru bombardierul strategic Avro Vulcan. Motoarele au fost construite în cooperare de către Rolls-Royce şi SNECMA. Concorde a fost primul avion civil cu circuite de comandă a zborului complet electrice.
  5. Concorde atingea o viteză medie de croazieră de 2, 02 Mach (circa 2.140 km/h sau 1.330 mph) cu o altitudine maximă de zbor de 18.300 metri, peste dublul vitezei avioanelor convenţionale. Viteza de aterizare era relativ ridicată:298 km/h. Avionul folosea postcombustia doar la decolare şi la trecerea în regimul supersonic. Motoarele erau capabile să atingă viteza 2 Mach şi fără postcombustie.
  6. Concorde folosea un sistem anti-blocaj, un ABS special, ce prevenea blocarea roţilor în cazul aplicarii unei forţe de frânare maxime, permiţând decelerare şi control maxime în timpul frânării, mai ales în condiţii de ploaie. Discurile de frână erau fabricate din ceramică şi era nevoie de 1600 de m pentru a opri avionul de 185 tone de la viteza de 305 km/h. Discurile se încălzeau în timpul manevrei de frânare la temperaturi cuprinse între 300 °C şi 500 °C, având nevoie de câteva ore pentru a se răci, fiind montate ventilatoare care grăbeau răcirea acestora. O sondă de temperatură era montată pe fiecare disc pentru a monitoriza temperaturile discurilor de frânare. Pneurile erau umflate cu azot pentru a limita încălzirea excesivă
  7. Concorde zbura destul de rapid astfel încât greutatea pasagerilor se reducea temporar cu 1% când se zbura spre est. Acest lucru se datora forţei centrifuge rezultate din cumularea vitezei de deplasare şi cea de rotaţie a Pământului. Zburând spre vest, greutatea creştea cu 0, 3%, deoarece anula rotaţia normală şi, o dată cu ea, forţa centrifugală normală şi o înlocuia cu o rotaţie mai mică în direcţia opusă. De asemenea, greutatea celor de la bord era redusă cu încă 0, 6% datorită depărtării de centrul Pământului.
  8. Pe 25 iulie 2000, zborul Air France 4590, înmatriculat F-BTSC se prăbuşeşte în Gonesse, Franţa, omorând toţi cei 100 de pasageri, 9 membrii ai echipajului şi 4 persoane la sol.
  9. A fost singurul accident cu victime al acestui tip de avion. Potrivit anchetei oficiale condusă de Biroul de investigare al accidentelor din Franţa (BEA), accidentul a fost cauzat de o lamelă de titan, parte a unui invertor de putere, căzut de la avionul DC-10 al companiei Continental Airlines ce decolase cu circa 4 minute mai devreme. Acest fragment metalic a cauzat explozia unui cauciuc al trenului de aterizare stâng. O bucată din cauciucul explodat a lovit rezervorul de combustibil şi a rupt un cablu electric. Impactul a cauzat o undă de şoc hidrodinamică ce a fisurat rezervorul în apropierea zonei de impact. Această fisură a provocat o pierdere masivă de combustibil care s-a aprins de la cablurile avariate care produceau scântei. Echipajul a oprit motorul numărul 2 în urma alarmei de incendiu, dar nu au putut să ridice terenul de aterizare, îngreunându-se ascensiunea aparatului. Rămas fără putere, avionul a intrat în picaj, prăbuşindu-se peste un hotel din Gonesse.
  10. Greutăţile financiare globale declanşate odată cu atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite şi singurul accident care a implicat un avion Concorde (25 iulie 2000) au pus capăt visului omenirii de a utiliza avioane supersonice de pasageri. Cursele comerciale cu avioane Concorde au încetat la 24 octombrie 2003, iar ultimul zbor a fost efectuat la data de 26 noiembrie a aceluiaşi an.