Calendar 25 august: 1944   Parisul a fost eliberat de Aliați, după patru ani de ocupație nazistă jpeg

Calendar 25 august: 1944 - Parisul a fost eliberat de Aliați, după patru ani de ocupație germană

📁 Calendar
Autor: Redacția

1530 - S-a născut țarul Ivan al IV-lea al Rusiei, „cel Groaznic” (d. 1584).

1609 - Astronomul italian Galileo Galilei a inventat primul său telescop terestru cu refracție.

1704 - Trupe militare britanice sub conducerea amiralului George Roke au ocupat strâmtoarea Gibraltar.

1768 - James Cook a început prima sa călătorie.

1814 - Casa Albă a fost distrusă de forțele britanice în timpul războiului din 1812.

1819 - A murit inventatorul englez James Watt, recunoscut pentru perfecționarea motorului cu aburi(n. 1736).

1845 - S-a născut regele Ludwig al II-lea al Bavariei (d. 1886).

1873 - S-a născut actrița Lucia Sturdza Bulandra (d. 1961).


Lucia Sturdza Bulandra jpg jpeg

1875 - Marinarul englez Matthew Webb a devenit primul om care a traversat înot Canalul Mânecii, de la Dover la Calais în aproape 22 ore.

1900 - A murit filozoful german Friedrich Nietzsche (n. 1844).

1920 - Armata poloneză condusă de Józef Piłsudski a reușit să îndepărteze armatele rusești ce ocupau orașul Varșovia într-o bătălie ce s-a dovedit a fi decisivă în războiul polono-sovietic.

1944 - Parisul a fost eliberat de Aliați, după patru ani de ocupație nazistă.

Pe 15 august, la mai bine de două luni după Ziua Z, veștile privind avansul Aliat și cea de-a doua debarcare din sudul Franței au ajuns în Paris. Când germanii au început evacuarea orașului, poliția pariziană, muncitorii de la Poștă și de la metru au intrat în grevă. În patru zile, orașul a fost cuprins de o revoltă spontană, hrănită de speranța oamenilor că Aliații vor ajunge în curând la porțile orașului. Conduși de membrii Rezistenței Franceze, locuitorii Parisului i-au atacat pe ocupanți, au baricadat străzile și au creat cât mai mult haos posibil.

Generalul Charles de Gaulle, comandantul Forțelor Franceze Libere, a făcut atunci apel la Eisenhower pentru redirecționarea ofensivei către Paris, și chiar a amenințat că va ataca orașul pe cont propriu dacă cererea îi este refuzată. Dându-și consimțământul, Eisenhower i-a ordonat lui de Gaulle să intre în Paris și i-a pus la dispoziție o parte din forțele americane.

Confruntat cu această situație, Hitler i-a ordonat generalului Dietrich von Choltitz, comandantul militar al Parisului, să distrugă orașul. Podurile – frumoasele poduri peste Sena – au fost minate și s-au făcut pregătiri pentru îndeplinirea ordinelor lui Hitler. Însă von Choltitz a ezitat, iar pe 20 august a aprobat încheierea unui armistițiu cu insurgenții parizieni. A fost însă o înțelegere slabă, căci luptele au continuat pe străzile orașului.

Pe 24 august, avangarda forțelor lui de Gaulle – conduse de generalul Jacques Leclerc – au intrat în capitala Franței, urmată, în 24 de ore, de restul armatei. Confruntându-se în câteva puncte cheie cu defensiva germană, eliberatorii au continuat să avanseze, iar tancurile franceze au înconjurat sediul lui von Choltitz. Comandantul Parisului a fost luat prizonier fără rezistență și a semnat imediat acordul de capitulare.

2012 - A murit Neil Armstrong, primul astronaut care a pășit pe Lună (n. 1930).