Calendar 19 iulie: 1870   Franța a declarat război Prusiei jpeg

Calendar 19 iulie: 1870 - Franța a declarat război Prusiei

📁 Calendar
Autor: Redacția

1374 - A murit poetul italian Francesco Petrarca (n. 1304).

1814 - S-a născut industriașul american Samuel Colt, inventatorul revolverului (d. 1862).

1834 - S-a născut pictorul francez Edgar Degas (d. 1917).

1870 - Războiul franco-prusac: Franța a declarat război Prusiei. Conflictul se va încheia la 26 februarie 1871 prin înfrângerea Franței.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, teritoriile germane se aflau într-un proces de unificare, condus și controlat de mult mai dezvoltata Prusie. Ascensiunea unei noi mari puteri în centrul continentului i-a alertat pe francezi, aceștia temându-se că o Germanie unificată ar putea pune în pericol echilibrul geopolitic stabilit în 1815 prin Pacea de la Viena. Acesta este fundalul pe care, în 1870, izbucnește războiul franco-prusac, pe care Franța îl pierde.

Înainte de războiul franco-prusac, Franța nu avea o reputație prea bună în teritoriile germane, „grație” amintirilor războaielor napoleoniene. Germanii îi considerau pe francezi agresivi în materie de politică externă și se temeau de tendința lor expansionistă. Pe bună dreptate:francezii visau de mult la o frontieră estică pe Rin și nici până în 1870 nu renunțaseră la această idee. Putem spune că, cel puțin până la momentul izbucnirii războiului franco-prusac, germanii se temeau mai mult de francezi, decât invers.

Noua graniță dintre Franța și Germania a fost trasată, cu puține excepții, respectând diviziunea lingvistică dintre dialectele germanice și romane. Astfel, doar câteva zone în care predomina limba franceză (orașul Metz, o regiune din Munții Vosgi și zona Château-Salins – toate având o însemnătate strategică) au trecut sub administrație germană. Potrivit unor statistici din 1900, doar 11.6% din populația teritoriilor anexate în 1871 vorbea franceza ca limbă maternă. Administrația imperială a fost destul de tolerantă față de locuitorii de limbă franceză, aceasta fiind păstrată ca limbă oficială.

Potrivit tratatului de la Frankfurt, locuitorilor din teritoriile anexate și se dădea posibilitatea ca până la 1 octombrie 1872 să decidă dacă vor să emigreze în Franța, sau să rămână acolo ca cetățeni germani. Până în 1876, circa 100.000 de oameni (sau 5% din populație) emigraseră în Franța.

1900 - A fost inaugurată prima linie a metroului din Paris.

1903 - Maurice Garin a câștigat primul Tur al Franței.

1954 - A fost lansat primul disc single semnat Elvis Presley: „That' s All Right”.


1965 - A început Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Român, la care Nicolae Ceaușescu a fost ales în funcția de secretar general al Partidului.

1992 - Magistratul italian Paolo Borsellino, un luptător dedicat împotriva mafiei, a murit în urma unui atentat cu mașină capcană, la Palermo, la mai puțin de două luni după asasinarea colegului său Giovanni Falcone.