Calendar 1 iunie: 1914   Țarul Nicolae al II lea și familia imperială rusă au vizitat Constanța jpeg

Calendar 1 iunie: 1914 - Țarul Nicolae al II-lea și familia imperială rusă au vizitat Constanța

📁 Calendar
Autor: Redacția

1829 - A apărut, la Iaşi, „Albina Românească”, prima gazetă în limba română din Moldova, al cărei proprietar era Gheorghe Asachi. 

1876 - A murit poetul și revoluționar bulgar Hristo Botev (n. 1848).

1926 - S-a născut actrița americană Marilyn Monroe (d. 1962).


5 174 jpg jpeg

1914 - Țarul Nicolae al II-lea a vizitat Constanța, împreună cu ceilalți membri ai familiei imperiale ruse. Au fost întâmpinați de familia Regală a României și de personalități politice române. Aceasta va fi ultima lor vizită în afara Rusiei, înainte de asasinarea lor de către bolșevici.

Constanța, duminică 1 iunie 1914. Încă din zorii zilei orașul se afla într-o stare de efervescență în așteptarea unui eveniment unic nu doar pentru istoria locală, ci și pentru cea națională:vizita familiei imperiale ruse. Prima vizită a unui conducător al Imperiului țarist în România, în chiar ajunul izbucnirii Marelui Război, și ultima vizită a Țarului Nicolae al II-lea și a familiei sale în afara granițelor Rusiei înainte de tragicul lor sfârșit din 1918. 

Mii de oameni, locuitori ai urbei alături de cei veniți din întreaga țară, se îndreptau spre port, pentru a fi martori oculari ai acestui moment de neuitat. Ziariștii se aflau și ei la datorie încă de la ora 8 dimineața, ocupându-și locurile rezervate în pavilionul regal, dincolo de cordonul de polițiști și de jandarmi. Vasul imperial era așteptat pe mare de șase vase românești în frunte cu bricul „Mircea” și în aer de șase aeroplane, sosite special de la București, care executau impresionante acrobații, spre deliciul mulțimii adunate în port.

După ora 9 au început să sosească, în automobile, oficialităţile – în frunte cu prim-ministrul Ionel Brătianu și cei doi înalți demnitari ruși, ministrul de Externe Serghei Sasonow și baronul Vladimir Frederiks, ministrul Curții Imperiale. În jurul orei 10, familia regală se afla în pavilionul regal, privind cum yahtul imperial „Standard” se apropia de port. 

La debarcare, Țarul și familia sa au fost întâmpinați de către Regele Carol și familia regală română, iar primarul orașului, Virgil Andronescu, a oferit înalților oaspeți, pe o tavă de aur, tradiționala pâine cu sare. După prezentarea oficialilor români și a soțiilor acestora, cei doi suverani s-au îndreptat către catedrala orașului, unde a avut loc o slujbă de Te-deum. La ora 12, Regina a oferit, în pavilionul ei, un prânz familiei imperiale, iar prim-ministrul I. Brătianu un dejun ministrului Sasonow la Cazinou, unde a avut loc și o conferire reciprocă de decorații între partea română și cea rusă. La ora 16, pe yachtul „Standard”, Ţarul a oferit un ceai Regelui Carol I, membrilor Guvernului și unor politici

1941 - Creta a capitulat în fața Germaniei naziste.

1946 - Mareșalul Ion Antonescu a fost executat la Jilava, împreună cu Mihai Antonescu, Constantin Z. Vasiliu și Gheorghe Alexianu, în urma condamnării la moarte de instanța „Tribunalului Poporului”.

1957 - A fost înființat Muzeul Literaturii Române. Muzeul a fost fondat de către criticul și istoricul literar Perpessicius, care a fost și primul director al instituției.

2008 - A murit creatorul de modă francez Yves Saint-Laurent (n. 1936).