FOTO O vizită istorică: familia imperială rusă la Constanța jpeg

FOTO O vizită istorică: familia imperială rusă la Constanța

Ultima vizită oficială făcută de Țarul Rusiei, Nicolae al II-lea, înaintea izbucnirii Primului Război Mondial a fost... la Constanța. La începutul lunii iunie, în 1914, cu o lună înaintea asasinatului de la Sarajevo, întreaga familie imperială a Romanovilor a sosit cu vaporul în portul Constanța și a fost primită cu mare fast de familia regală a României. 

Vizita a fost una scurtă. Țarul nu a petrecut în România decât o jumătate de zi, de la 10 dimineața până la ora 11 seara. A fost însă suficient timp pentru ca cei doi suverani-Nicolae și Carol-să discute despre politică:mai precis, despre importanța păcii în Balcani, cea instaurată prin tratatul de la București din 1913. Nu bănuiau, pe atunci, că pacea despre care discutau urma să se încheie chiar la finalul aceleiași luni, cu un glonț tras la Sarajevo.

La 1 iunie, însă, pe străzile Constanței era mare agitație. Zeci de mii de oameni s-au îngrămădit pe faleza orașului pentru a vedea yacht-ul imperial și-cu un pic de noroc-pe Țar, pe Țarină și pe copiii lor. Și oficialii locali erau neliniștiți. Pregătirile pentru vizita imperială au fost o sursă de îngrijorare pentru constănțeni, al căror orășel trebuia să fie gazdă pentru un împărat. Vizita s-a desfășurat însă fără probleme.

c1 37 jpg jpeg
646x404 480 jpg jpeg
c2 0 jpg jpeg
constantaorasiubit 1353876223 jpg jpeg
cumafostintampinata1 1403718878 jpg jpeg
vizita familiei imperiale ruse la constanta 320 jpg jpeg
vizita familiei imperiale ruse la constanta 343 jpg jpeg
vizita familiei imperiale ruse la constanta 573 jpg jpeg