Autor 20068 vizualizări


Duminică 27 noiembrie 1927. Înmormântarea fostului premier Ion I C Brătianu, mort în chip stupid, pe 24 noiembrie 1927, la vârsta de 63 de ani, se transformă într-un eveniment național.

Iată câteva pagini din revista România ilustrată dedicate momentului:

Pe 22 noiembrie 2017 s‑a aflat că Ionel Brătianu suferă de amigdalită. A doua zi a făcut febră mare, având şi stări de sufocare. Doctorul Constantin Angelescu i‑a făcut o operaţie de traheotomie, iar spre seară, doctorul Traian Nasta a executat câteva incizii externe. Acesta a descoperit în profunzime câţiva ganglioni prinşi, pe care i‑a extirpat. A urmat o blocare a rinichilor, iar infecţia a trecut în sânge. Joi, 24 noiembrie 1927, la ora 06:45, Ion I. C. Brătianu, preşedintele Partidului Naţional Liberal şi prim‑ministrul României, a încetat din viaţă, la vârsta de 63 de ani.

Opinia publică era şocată, nimeni îşi putuse închipui acest deces subit al celui mai puternic om din stat. Coşciugul său a fost purtat pe umeri atât de apropiaţi, cât şi de foştii opozanţi. A fost înmormântat la Florica, alături de tatăl său.

Citește și:

Moartea „stăpânului“ României interbelice

Ion I.C. Brătianu – „conducătorul din umbră” al României interbelice

1914-1916: Ionel Brătianu sau geniul de a aştepta