Calendar 9 septembrie: 9   Bătălia din Pădurea Teutoburgică: Armata romană a fost zdrobită de o alianță de triburi germanice jpeg

Calendar 9 septembrie: 9 - Bătălia din Pădurea Teutoburgică: Armata romană a fost zdrobită de o alianță de triburi germanice

📁 Calendar
Autor: Redacția

9 - Bătălia din Pădurea Teutoburgică: Armata romană condusă de senatorul Publius Quinctilius Varus a fost zdrobită de o alianță de triburi germanice, condusă de Arminius.

Publius Quinctilius Varus avea obligaţia de a consolida noua provincie Germania, dar taxele foarte ridicate şi desconsiderarea culturilor locale au provocat răscoale de-a lungul frontierelor. Varus avea la dispoziţie trei legiuni, şase cohorte, trei unităţi de cavalerie şi trupele triburilor aliate, inclusiv pe cele ale cheruscilor lui Arminius, care complota de fapt împotriva romanilor. Prin raportări false şi alte tertipuri, l-a împins pe Varus spre pădurea necunoscută, unde s-a iscat şi o furtună.

Legiunile dezorientate au întâmpinat triburi barbare care duceau o luptă de gherilă, profitând de terenul propice. Romanii au încercat în zadar să se îndrepte spre baza militară de la Halstern, căci drumul era blocat de tot felul de ziduri de lemn şi şanţuri. Asalturile au fost respinse, iar barbarii au copleşit oastea. Varus s-a sinucis, cele trei legiuni au fost distruse, evenimentul nefericit punând capăt tentativelor de expansiune ale Romei dincolo de Rin.

214 - S-a născut împăratul roman Aurelian, cel care a decis retragerea administrației romane de la nord de Dunăre (d. 275).

1543 - La numai 9 luni, Maria Stuart a fost încoronată „regina scoțienilor”.

1585 - S-a născut Cardinalul Richelieu, prim ministru al Franței începând din 12 august 1624, până la moartea sa (4 decembrie 1642)

1791 - Capitala Statelor Unite a fost numită Washington, D.C., după președintele George Washington.

1828 - S-a născut scriitorul rus Lev Tolstoi (d. 1910).

1850 - California a devenit cel de-al 31-lea stat american.

1912 - A fost dezvelit bustul generalului dr. Carol Davila, lucrare expusă în curtea Spitalului Militar Central din București. Acesta este primul monument al lui Constantin Brâncuși din București.


Carol Davila   de Brancusi jpg jpeg

1948 - Kim Ir-sen a proclamat Republica Democratică Populară Coreea.

1956 - Elvis Presley a apărut pentru prima dată în emisiunea The Ed Sullivan Show. Elvis a interpretat piesele Don't Be Cruel și Hound Dog.


1976 - A murit Mao Zedong, conducător al Republicii Populare Chineze între 1949 și 1976 (n. 1893).

2002 - Canalul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o banda sonoră în care Osama bin Laden revendica, pentru prima dată explicit, atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA.

2015 - Regina Elisabeta a II-a a devenit monarhul britanic cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, surclasând-o pe regina Victoria, stră-străbunica sa.