Autor 4901 vizualizări


1787 - La Teatrul Stărilor (Ständetheater) din Praga, a avut loc premiera operei „Don Giovanni” a lui Wolfgang Amadeus Mozart.


1814 - La New York, a fost lansat la apă primul vas de război cu aburi, „Demologos”, proiectat de Robert Fulton.

1863 - Reprezentanți a optsprezece țări s-au întâlnit la Geneva și au căzut de acord pentru înființarea Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

1875 - S-a născut Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, viitoarea regină Maria a României (d. 1938).

1897 - S-a născut Joseph Goebbels, ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist din Germania (d. 1945).

1911 - A murit publicistul american Joseph Pulitzer, fondatorul Premiului Pulitzer (n. 1847).

1923 - Turcia a devenit republică, în urma dizolvării Imperiului Otoman.

Faza finală a declinului Imperiului Otoman era o certitudine la începutul secolului XX. Revoluția Junilor Turci, pierderea unor teritorii, războiul cu Italia (1911), războaiele balcanice (1912-1913), Primul Război Mondial (din 1915), războiul greco-turc (1919-1922) – toate au condus la transformări decisive. Turcii au reușit totuşi să se mențină ca stat, să rămână cu Strâmtorile și cu un picior pe pământ european. Aceasta, și cu abilitatea politico-diplomatică a generalului Mustafa Kemal, nume de care se leagă schimbările definitorii prin care au trecut turcii.

Republica Turcia a fost fondată la 29 octombrie 1923, de către Mustafa Kemal Atatürk, care a devenit primul Preşedinte al Turciei moderne, iar Ankara a devenit capitala noului stat.

Mustafa Kemal a început un amplu proces de reformă a ţării, ţelul său fiind s-o aducă în sec. XX. Instrumentul principal era Partidul Popular Republican, constituit pe 9 august 1923, care înlocuia asociaţiile de apărare a drepturilor. Programul său era încorporat în cele „Şase direcţii” ale partidului: republicanism, naţionalism, populism, etatism (proiectul de industralizarea Turciei controlat în întregime de stat avea ca obiectiv să acopere toate nevoile interne la nivelul sec. XX), secularism şi revoluţie. Principiul conducător era instituirea unei stări revoluţionare permanente, de natură să menţină ritmul schimbărilor în stat şi în societate.

Califatul a fost abolit la 3 martie 1924;şcolile religioase au fost desfiinţate tot atunci. Abolirea curţilor religioase de judecată a urmat pe 8 aprilie. În 1925, purtarea fesului a fost interzisă – de atunci înainte, turcii au purtat îmbrăcăminte de tip occidental. Mustafa Kemal a făcut un tur al Anatoliei ţinând discursuri, turneu în timpul căruia a purtat o pălărie de modă europeană, dând astfel un exemplu poporului turc. În Istanbul şi pretutindeni, frăţiile religioase, fortăreţe ale conservatorismului, au fost scoase în afara legii.

Emanciparea femeilor a fost încurajată prin căsătoria lui Mustafa Kemal în 1923 cu o femeie educată în Occident, Latife Hanim (de care a divorţat doi ani mai târziu) şi a fost impulsionată de o nouă legislaţie liberală. În decembrie 1934, femeilor li s-a dat dreptul de a alege şi de a fi alese în Parlament. Aproape peste noapte, întregul sistem juridic islamic a fost înlăturat. Din februarie până în iunie 1926, au fost adoptate codul civil elveţian, codul penal italian şi codul comercial german. Drept urmare, emanciparea femeilor a fost întărită prin abolirea poligamiei, căsătoria a devenit contract civil şi divorţul a fost recunoscut ca acţiune civilă.

O reformă de proporţii revoluţionare a fost înlocuirea scrierii arabe (pe care limba turcă otomană o folosise de secole) cu alfabetul latin. Acest lucru a avut loc oficial în noiembrie 1928, aşezând Turcia pe drumul spre obţinerea unuia din cele mai mari procente ale alfabetizării din Orientul Mijlociu.

1928 - „Graf Zeppelin” a devenit primul dirijabil care a traversat Atlanticul.

1947 - La București, în sala de festivități a Școlii Superioare de Război, a început procesul intentat conducătorilor Partidului Național-Țărănesc, în frunte cu Iuliu Maniu.

1948 - Episcopul Iuliu Hossu a fost arestat la ora unu noaptea, în contextul suprimării Bisericii Române Unite cu Roma.

1956 - Armata israeliană a atacat Egiptul în peninsula Sinai pentru a câștiga controlul asupra zonei canalului Suez.