Calendar 26 iunie: 1940   Uniunea Sovietică a adresat României ultimatum pentru cedarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord jpeg

Calendar 26 iunie: 1940 - Uniunea Sovietică a adresat României ultimatum pentru cedarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord

📁 Calendar
Autor: Redacția

363 - Împăratului roman Flavius Claudius Iulianus a murit într-o luptă împotriva Imperiului Sasanid.

1483 - Richard al III-lea a devenit rege al Angliei.

1599 - A fost semnat nou tratat între Țara Românească și Transilvania. Mihai Viteazul a acceptat suzeranitatea lui Andrei Bathory, iar acesta a recunoscut domnia ereditară în familia lui Mihai Viteazul.

1824 - S-a născut Lordul Kelvin, fizician britanic, renumit îndeosebi prin lucrările sale științifice în domeniul termodinamicii (d. 1907).

1877 - A avut loc un schimb de focuri între artileria română și cea otomană în zona Calafat-Vidin. A căzut la datorie sergentul Nicolae Popescu, prima jertfă românească în Războiul de Independență.

1898 - S-a născut constructorul german de avioane Wilhelm Emil Messerschmitt (d. 1978).

1906 - În localitatea franceză Le Mans, a avut loc primul Grand Prix din lume.

1940 - Uniunea Sovietică a adresat României o primă notă ultimativă pentru cedarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord.

Ministrul de externe sovietic Molotov l-a convocat pe Gh. Davidescu, ministrul României la Moscova, și i-a înmânat, la ora 22:00, nota ultimativă a guvernului sovietic către România. La nota sovietică Molotov anexase și o hartă minusculă, pe care trasase cu un creion roșu neascuțit traseul viitoarelor granițe româno-sovietice. În realitatea de pe teren, lățimea liniei trasate de Molotov reprezenta o fâșie de 10 kilometri. 

Pentru a pune și mai multă presiune pe factorii de decizie de la București, dincolo de termenul extrem de scurt (24 de ore) în care partea română trebuia să dea un răspuns ultimatumului sovietic, rușii au întrerupt în repetate rânduri comunicarea lui Davidescu cu Ministerul de Externe român, astfel încât textul complet al ultimatumului a sosit abia la 6 dimineața la București.

1945 - La San Francisco, a fost semnată Carta Națiunilor Unite.

1963 - Exprimând sprijinul SUA pentru locuitorii Berlinului, președintele american John F. Kennedy vizitează orașul la doi ani după construirea Zidului Berlinului. Adresându-se unei mulțimi uriașe, el spune: „Acum două mii de ani, cea mai mare laudă era să spui «civis Romanus sum». Astăzi, în lumea libertății, cea mai mare laudă este «Ich bin ein Berliner.».

1974 - Prima utilizare comercială a codurilor de bare într-un supermarket american.

1977 - A avut loc ultimul concert al lui Elvis Presley, la Market Square Arena, din Indianapolis.