John F  Kennedy, văzut prin alţi ochi / FOTO jpeg

John F. Kennedy, văzut prin alţi ochi / FOTO

📁 Biografii
Autor: Robert Carapancea

O întreagă colecţie de suveniruri aparţinând lui John F. Kennedy, incluzând fotografii rare, scrisori, daruri sau alte elemente unice, a fost descoperită ascunsă în casa unuia dintre cei mai de încredere consilieri ai Preşedintelui.

Aparţinând lui David Powers, asistent special al lui JFK, colecţia a fost găsită din întâmplare atunci când familia lui Powers se pregătea să elibereze casa din Massachusetts pe care o vânduse.

Colecţia, care cuprinde circa 2.000 de obiecte, a fost licitată  de Ziua Preşedinţilor.

rare jfk personal items go to auction 1 660x433 130129 jpg jpeg

Arătându-i pe Ethel Kennedy, cumnata preşedintelui, Jackie Kennedy şi pe J.F. Kennedy, această fotografie este una dintre puţinele fotografii scoase la vânzare. A fost făcută în 1954 de Jackie în timp ce cei trei se pozau in oglindă.

rare jfk personal items go to auction 2 jfk and powersx660x433 130129 jpg jpeg

„Preşedintele Kennedy a fost cel mai mare om pe care l-am întâlnit, dar şi cel mai bun prieten pe care l-am avut”, a declarat Powers. Powers a fost alături de Kennedy din 1946 până în 1963, urmându-l în fiecare campanie sau călătorie, din Camera Reprezentanţilor, la Senat şi la Preşedinţie. A devenit asistent special al preşedintelui şi a rămas în administraţia Johnson, până în 1965, când s-a retras.La acea vreme, Robert F. Kennedy l-a rugat pe Powers să înceapă să formeze o colecţie pentru Biblioteca Prezidenţiala JFK şi Muzeul care s-a deschis mai târziu în Boston. În aceste imagini din 1955, Powers se relaxează alături de JFK (poza e făcută de Jackie) şi alături de Jackie (poză făcută de JFK).

rare jfk personal items go to auction 3 660x433 130129 jpg jpeg

Colecţia lui Powers arată întreaga viaţă a lui Kennedy şi include multe momente tandre între preşedinte şi familia sa. Această serie arată o poză a lui JFK la 6 luni, o imagine a lui Rose cu JFK, Kick şi Joe Jr, iar o fotografie din 11 decembrie 1939, îi arată pe Joe Sr. Cu cei trei fii ai săi. În această serie sunt şi fotografii ale familiei.

rare jfk personal items go to auction 4 660x433 130129 jpg jpeg

Poza din stânga îl arată pe JFK în uniforma sa de marină, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Imaginea rară din dreapta, datând din 1946, îl arată pe JFK la începutul carierei sale politice. Este surprins făcând „o foarte bună observaţie”. Fotografia a fost mărită pentru a fi folosită în campanie.

rare jfk personal items go to auction 5 660x433 130129 jpg jpeg

Făcută în 1 martie 1955 de Powers, această fotografie îi înfăţişează pe Kennedy şi pe soţia sa Jacqeline, relaxaţi şi zâmbitori. Se bucurau de vacanţa din Palm Beach, după ce JFK se operase la spate, în februarie.

rare jfk personal items go to auction 6 660x433 130129 jpg jpeg

John F Kennedy a fost ultimul preşedinte care a purtat pălăria tradiţională „Stovepipe”(ţeavă de burlan), în momentul învestirii, 20 ianuarie 1961. În acea zi, o furtună de zăpadă s-a abătut asupra Washingtonului, iar parada inaugurală a fost cât pe ce să se anuleze. În aceste fotografii, făcute de Associated Press, preşedintele este alături de soţia sa mergând în afara Casei Albe, chiar înainte de începerea paradei.

rare jfk personal items go to auction 7 660x433 130129 jpg jpeg

Fotografia îl arată pe John F. Kennedy în timp ce priveşte America’s Cup Race, în 22 septembrie 1962. El poartă geaca de piele care este fotografiată în dreapta. Produsă de compania de îmbrăcăminte sport a lui Ralph Edward, geaca de piele tip Air Force One, mărimea 44, este una dintre cele mai râvnite modele. Preţul ei este estimat între 20 şi 40.000 de dolari. JFK i-a dat geaca lui Dave Powers în 1962.

rare jfk personal items go to auction 8 660x433 130129 jpg jpeg

Joe Kennedy Sr, îi trimite fiului său John, în ultima aniversare, o fundiţă roşie şi un bilet. „Ca un chiriaş la Casa Albă, te-ai descurcat foarte bine, ca să nu mai vorbim de Jackie, John şi Caroline. Deci, ca să-mi arăt aprecierea şi stima, am extins contractul de leasing. Pentru o durată de 4 ani.” scrie în bilet tatăl preşedintelui.

rare jfk personal items go to auction 9 660x433 130129 jpg jpeg

La ultima sa aniversare, JFK primeşte un alt cadou, o carte desenată de la fiul său de 2 ani şi jumătate. Semnată „John xxooxxo”, aceasta este singura carte desenată pe care John Jr. i-a dăruit-o tatălui său, care a fost scrisă chiar de mâna sa.

rare jfk personal items go to auction 10 660x433 130129 jpg jpeg

Acesta este programul original pe care Dawe Powers l-a avut în ziua fatală din Texas, Călătoria a fost între 21-22 noiembrie 1963. Intitulat „ Ultimele ore ale Preşedintelui Kennedy”, documentul include note scrise de mână, minut cu minut, pe măsură ce evenimentele se derulau, în timpul şi după asasinarea preşedintelui.

Adnotările, aparent tehnice, se transformă în emoţionale, scriind de mai multe ori:„Preşedintele meu a murit.” Imaginea din dreapta arată sicriul lui JFK la Casa Albă.

rare jfk personal items go to auction 11 660x433 130129 jpg jpeg

24 noiembrie 1963:Purtând un văl negru şi aşteptând să se alăture procesiunii funerare a preşedintelui, Jacqueline Kennedy iese din Casa Albă împreună cu copiii săi Caroline şi John Jr., care tocmai împlinea 3 ani în ziua în care tatăl său era înmormântat. În spatele lui Jacqueline Kennedy, sunt Robert şi Patricia, fratele şi sora lui JFK. A fost pentru prima dată când o Primă Doamnă a participat la funeraliile unui Preşedinte.

Câteva săptămâni mai târziu, în decembrie, Jackie i-a dăruit lui Powers o carte care se numeşte „Inaufural Addresses of the Presidents of the United States from George Washington 1789 to John F. Kennedy 1961”. Era cadoul pe care JFK plănuise să i-l dea lui Powers de Crăciun, în 1963.

„Te rog să-l accepţi din partea mea”, a scris Jackie pe un bilet cu dedicaţie. Mulţumindu-i lui Powers pentru „ multele ore fericite” pe care el le-a petrecut alături de soţul ei, Jackie spune:„Tu şi cu mine îi vom simţi lipsa cel mai mult”.