Calendar 18 februarie: 1975   Fostul prim ministru Chivu Stoica s a sinucis locuința sa din cartierul Primăverii, cu o armă de vânătoare jpeg

Calendar 18 februarie: 1975 - Fostul prim-ministru Chivu Stoica s-a sinucis locuința sa din cartierul Primăverii, cu o armă de vânătoare

📁 Calendar
Autor: Redacția

1294 - A murit hanul mongol Kublai, nepot al lui Ginghis Han, întemeietor al dinastiei chineze Yuan (n. 1215).

1405 - A murit sultanul Timur Lenk, întemeietorul imperiului turco-mongol al Timurizilor (n. 1336).

1395 - Regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, a acordat privilegii comerciale negustorilor brașoveni.

1516 - S-a născut Maria Tudor, regină a Angliei și a Irlandei (d. 1558).

1546 - A murit reformatorul religios german Martin Luther (n. 1483).

1853 - Atentatul asupra împăratului Franz Josef: Naționalistul maghiar János Libényi a încercat asasinarea împăratului Austriei. Omorul a fost împiedicat de adjutantul împăratului, Maximilian O’Donell.


J Reiner   Attentat auf Kaiser Franz Joseph jpg jpeg

1882 - S-a născut Ion Mihalache, fondator și președinte al Partidului Țărănesc, vicepreședinte și apoi președinte al Partidului Național-Țărănesc (d. 1963).

1898 - S-a născut pilotul de curse și anteprenorul italian Enzo Ferrari, fondatorul companiei auto care îi poartă numele (d. 1988).

1929 - La Hollywood, au fost decernate primele premii ale Academiei Americane de Film.

1930 - Astronomul american Clyde Tombaugh a descoperit a noua planetă a Sistemului Solar: Pluto. În 2006, Pluto a fost retrogradată la statutul de planetă pitică.


Pluto in True Color   High Res jpg jpeg

Foto: NASA

1975 - Fostul prim-ministru Chivu Stoica s-a sinucis locuința sa din cartierul Primăverii, cu o armă de vânătoare (n. 1908).

18 februarie 1975, Cartierul Primăverii, casa Chivu Stoica. Şoferul fostului prim-ministru al României (în perioada 2 octombrie 1955–21 martie 1961) dă buzna peste cele două femei din casă şi anunţă: Chivu Stoica s-a sinucis în propria locuinţă, cu o armă de vânătoare Holland-Holland. S-a împuşcat în cap! Şoferul, care auzise focul de armă din curte, le dă vestea celor două femei aflate, de fapt, în aceeaşi casă.

Orişicât, ştirea e şocantă: Chivu Stoica, bolnav, fusese externat de puţină vreme. Zăcea în pat şi părea să nu mai aibă, dacă avusese vreodată, discernământ cu privire la propriile decizii. Avea sifilis într-un stadiu destul de avansat, iar judecata, atât cât exista, îi era tulburată. Tocmai semnase, fără vreun preaviz casnic, actele de divorţ. Cele două femei, Maria Manolescu, de puţină vreme fostă soţie, şi Doina Roman, o nepoată, nu sunt lăsate să vadă corpul neînsufleţit.

Moartea sa misterioasă alimentează imaginaţia scenariştilor de conjunctură, dar scoate la suprafaţă şi câteva picanterii de amănunt, incomode, triviale şi enigmatice. Cel mai spectaculos scenariu îl plasează chiar pe Nicolae Ceauşescu în postura regizorului. Contextul: în timpul detenţiei din închisoarea Doftana, tânărul comunist Nicolae Ceauşescu şi inveteratul Şmil Marcovici ar fi întreţinut relaţii neconforme cu morala comunistă. Relaţii sexuale, în celula lui Marcovici. În puşcărie, se formează o comisie de anchetă a revoltătorului caz de homosexualitate, coordonată de organizaţia de partid Doftana, din care făcea parte şi Chivu Stoica. Lucruri ştiute.

Se spune că Nicolae Ceauşescu, cu musca pe căciulă, avusese o dispută aprinsă cu Chivu Stoica, subiectul fiind chiar capcanele nefireşti ale vieţii de închisoare. Ca să se-asigure că informaţiile nu vor deveni publice, ar fi aranjat ca depozitarul secretului să fie „sinucis“. Comunistul Alexandru Bârlădeanu confirmă această teorie în interviul publicat de Lavinia Betea în volumul „Alexandru Bârlădeanu despre Dej, Ceauşescu şi Iliescu“.

 Andrei Lupu, fiul ilegalistului Petre Lupu şi locatar în cartierul Primăverii, are o altă variantă: „S-a spus că fusese împuşcat din ordinul lui Ceauşescu, ceea ce e total fals. Îmi pare rău s-o spun, dar el avea o asistentă sau o soră medicală, de 24 de ani, care-l îngrijea. El spunea că e nepoata lui şi o luase şi acasă! Şi când a realizat că are o vârstă, că degeaba îşi luase «nepoata» în casă, şi-a luat viaţa!“, povesteşte Andrei Lupu în volumul „Poveşti din cartierul Primăverii“.

În varianta liberă de orice simpatii de familie ori de partid, sinuciderea lui Chivu Stoica ar fi fost o simplă consecinţă a stadiului până în care avansase boala sa: sifilis terţiar. Istoricul Stelian Tănase spune că afecţiunea cu transmitere sexuală i-ar fi întunecat mintea şi aşa fragilă.

Metode de sinucidere, varianta Chivu Stoica

Arma cu care s-a sinucis Chivu Stoica îi aparţinuse lui Gheoghe Gheorghiu-Dej. Puşcă de vânătoare, cu lunetă şi pat încrustat artistic cu sidef şi argint, marca Holland-Holland. Un frumos cadou de care dictatorul nu-şi mai amintea, aşa că, l-a dăruit şi el mai departe. Lui Chivu Stoica.

„Lui Nicu (n.r. – Nicolae Ceauşescu) nu i-o dăm în niciun caz! Nu este pentru el asemenea armă! Lasă-l să mai crească, să mai înveţe“, i-ar fi spus Dej şefului său de cabinet, Paul Sfetcu, potrivit memoriilor acestuia.
„Când a ieşit din cabinetul lui Gheorghiu-Dej era îmbujorat şi surâzător de fericire, iar cutia cu arma o trăgea după el. Nu a vrut s-o lase la mine să i-o trimit prin curier de teamă ca nu cumva cel ce i-o oferise să se răzgândească“, povesteşte Paul Sfetcu.

Fostul asistent susţine că, atunci când şi-a pus capăt zilelor, Chivu Stoica a proptit arma în cerul gurii, iar cu degetul mare de la picior a apăsat pe trăgaci pentru a elibera glonţul ucigaş.

Foto sus: Președintele Consiliului de Stat al României, Chivu Stoica (13 iunie 1967) - © „Fototeca online a comunismului românesc”, Cota: 317/1967

2006 - Trupa britanică The Rolling Stones a susținut un concert în fața a aproximativ 1,2 milioane de oameni pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro.