Calendar 14 iunie: 1574   Ioan Vodă cel Viteaz a fost înfrânt și apoi ucis de turci jpeg

Calendar 14 iunie: 1574 - Ioan Vodă cel Viteaz a fost înfrânt și apoi ucis de turci

📁 Calendar
Autor: Redacția

1574 - Voievodul moldovean Ioan Vodă cel Viteaz a fost înfrânt și apoi ucis de turci la Reușeni.

Ioan Vodă cel Viteaz sau „cel Cumplit” (1521-1574) a domnit din februarie 1572 până în iunie 1574. A avut o domnie scurtă, dar remarcabilă. El a mutat capitala Moldovei de la Suceava la Iași și a implementat numeroase reforme sociale, economice și militare, care i-au atras ostilitatea boierilor și clerului.

Confruntat cu o cerere a Porții de sporire a haraciului, voievodul moldovean refuză și se pregătește de rezistență armată, însă refuză să adopte tradiționala tactică a pământului pârjolit, urmată de retragerea în interiorul țării și de atacarea surprinzătoare într-un loc bine ales. Ioan Vodă preferă să-și aștepte adversarii la granița de sud a Moldovei, pentru a-și cruța țara de la jaf și distrugere.

Trădat de Ieremia Golia, Ioan Vodă rezistă timp de 4 zile, în fața unui adversar mult mai numeros. Pentru a-și cruța oștenii de la pieire, Ion Vodă hotărăște să se predea, încrezându-se în făgăduielile lui Ahmed pașa de a fi liberi toți, moldoveni și cazaci, să plece unde vor voi, cu excepția sa, care trebuia să dea socoteală în fața sultanului. Promisiunile turcilor s-au dovedit mincinoase, Ioan Vodă și aproape toți oștenii săi fiind masacrați.

1800 - Bătălia de la Marengo. Armata austriacă a fost înfrântă de armata franceză comandată de Napoleon.

1832 - S-a născut Nikolaus August Otto, inventatorul primului motor cu combustie internă care ardea în mod eficient combustibilul direct într-o cameră cilindrică cu piston mobil (d. 1891).

1880 - România și Statele Unite ale Americii au stabilit relații diplomatice, la nivel de agenție diplomatică, pentru ca două luni mai târziu acestea să fie ridicate la nivel de legație.

1900 - Hawaii a devenit teritoriu al Statelor Unite.

1928 - S-a născut revoluționarul argentinian Che Guevara (d. 1967).

1934 - A avut loc prima întâlnire dintre Adolf Hitler și Benito Mussolini, la Veneția.

1940 - Al Doilea Război Mondial - Armata germană a intrat în Paris.

1967 - China a testat prima sa bombă cu hidrogen.

1985 - A fost semnat Tratatul Schengen, privitor la suprimarea controalelor la frontierele europene.

1990 - Urmare a evenimentelor din 13 iunie, circa 10.000 de mineri din Valea Jiului au descins în București pentru a „restabili ordinea”. Au fost atacate sediile partidelor din opoziție, lideri ai acestora, facultăți, studenți.