Calendar 12 iunie: 1942   În ziua în care a împlinit 13 ani, Anne Frank a început să și scrie jurnalul jpeg

Calendar 12 iunie: 1942 - În ziua în care a împlinit 13 ani, Anne Frank a început să-și scrie jurnalul

📁 Calendar
Autor: Redacția

1550 - Regele Gustav Vasa al Suediei a pus piatra de temelie a orașului Helsinki.

1898 - Generalul Emilio Aguinaldo, liderul naționaliștilor din Filipine, a declarat independența țării sale față de Spania.

1934 - Primele treceri de pietoni au fost inaugurate la Londra.

1942 - În ziua în care a împlinit 13 ani, Anne Frank a început să-și scrie jurnalul, publicat după cel de-al Doilea Război Mondial și considerat în prezent una dintre cele mai importante mărturii ale victimelor Holocaustului.

Născută la 12 iunie 1929, în orașul german Frankfurt pe Main, Annelies Marie „Anne” Frank avea 4 ani când familia ei a părăsit țara natală, fugind în Olanda de teama naziștilor. Familia ei a stat ascunsă timp de doi ani, de teama deportării în lagăr, într-o clădire din Amsterdamul ocupat de germani. La împlinirea vârstei de 13 ani, Anne a primit cadou de la părinți un jurnal, în care a consemnat întâmplările din acea perioadă.

Prinși de Gestapo la 4 august 1944, toți cei care se ascundeau în casa din Amsterdam au fost deportați în diferite lagăre de concentrare naziste. Anne, sora ei cu 3 ani mai mare, Margot, și mama lor, Edith, au fost deportate în lagărul de femei Birkenau. Ulterior, cele două adolescente au fost transferate în lagărul de concentrare Bergen-Belsen, unde au murit, cel mai probabil din cauza unei epidemii de tifos, în februarie sau martie 1945.

Descoperit după război, „Jurnalului Annei Frank” a fost publicat pentru prima oară în Ţările de Jos, în 1947. De atunci a fost tradus în peste 65 de limbi și vândut în zeci de mii de exemplare în toată lumea.

1964 - Nelson Mandela, militant al luptei împotriva apartheid-ului din Africa de Sud, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru sabotaj.

1987 - Într-un discurs celebru, ținut în fața Porții Brandenburg, președintele american Ronald Reagan i-a cerut lui Mihail Gorbaciov să dărâme Zidul Berlinului.

1991 - Boris Elțîn a fost ales președinte al Rusiei.