Boris Elţîn,  de la extaz la agonie jpeg

Boris Elţîn, de la extaz la agonie

📁 Comunism
Autor: Redacția

Apropiaţii fostului preşedinte Boris Elţîn spun că acesta n-a avut niciodată probleme cu băutura, ci doar cu analgezicele puternice recomandate de doctorii săi. Totuşi, în septembrie 1994, pe  aeroportul Shannon, Dublin, primul preşedinte al Rusiei după căderea comunismului a trăit cea mai penibilă situaţie unui şef de stat.

Premierul irlandez Albert Reynolds şi suita sa îl aşteaptă în zadar pe Elţîn să coboare din avion. Într-un târziu, sunt anunţaţi că liderul rus nu se simte bine. Jurnaliştii au aflat că era beat mort.  Ajuns la Moscova, Elţîn şi-a certat consilierii că nu l-au „pus pe picioare”.

Boris Elţîn a luat contact cu prosperitatea capitalismului în timpul vizitei în SUA, în ’89, şi a fost năucit de diversitatea produselor dintr-un supermarket din Houston. „Atunci a murit ultima picătură de bolşevism din el. A jurat că aşa va trăi şi poporul său“, scria un apropiat. Boris Elţîn, primul preşedinte ales al Rusiei, s-a remarcat în timpul puciului din 1993, dar a fost acuzat că a dus ţara de râpă, prin „privatizările sălbatice“ care i-au îmbogăţit pe oligarhi.

Boris Elţîn (foto sus dreapta) a demisionat din funcția de preşedinte al Rusiei pe 31 decembrie 1999, numindu-l pe Vladimir Putin preşedinte interimar (foto sus stânga), până la noile alegeri din 26 martie 2000. Primul președinte al Rusiei post-sovietice a murit pe 23 aprilie 2007, la vârsta de 76 de ani.