Nelson Mandela a murit  Povestea ultimului erou al secolului XX jpeg

Nelson Mandela a murit. Povestea ultimului erou al secolului XX

📁 Biografii
Autor: Cristian Delcea
🗓️ 6 decembrie 2013

Nelson Mandela a murit joi. Condamnat la aproape trei decenii de închisoare, adulat apoi de milioane de oameni, Nelson Mandela a murit la vârsta de 95 de ani. Viaţa lui seamănă cu vieţile personajelor mitologice, iar destinul său lasă o amprentă în istoria lumii moderne.

Preşedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, a anunţat joi seară decesul lui Nelson Mandela. Primul preşedinte de culoare al Africii de Sud a primit recent îngrijiri medicale la domiciliu pentru o infecţie pulmonară, după ce trei luni de zile fusese internat în spital. Jacob Zuma a declarat pentru postul naţional de televiziune că Nelson Mandela „a plecat dintre noi”.

„Naţiunea noastră a pierdut cel mai mare fiu al ei. Ceea ce l-a făcut mare pe Mandela a fost exact ceea ce l-a făcut pe el om. Am văzut în el ceea ce căutam în noi înşine. Dragi cetăţeni sud-africani, Nelson Mandela este cel care ne-a adus împreună, iar împreună ne vom lua rămas bun de la el”, a declarat preşedintele Africii de Sud, Jacob Zuma.

Nelson Mandela va avea funeralii de stat, iar drapelul va fi coborât în bernă începând de vineri şi până când va fi înmormântat, a mai anunţat Jacob Zuma.

“Nelson Mandela este probabil ultimul erou pur-sânge de pe planetă. El este simbolul sacrificiului şi al dreptăţii, fiind venerat precum un sfânt de milioane de oameni. Viaţa lui Mandela constituie un model nu doar pentru vremurile noastre, ci pentru toate timpurile”. Sunt cuvintele biografului lui Nelson Mandela, Richard Stengel, care i-a urmărit traseul politic şi viaţa personală în ultimii 20 de ani.

Nelson Mandela s-a născut la 18 iulie 1918 în Transkei, Africa de Sud. A studiat dreptul la Universităţile Fort

Hare şi Witwatersrand, confruntându-se cu frustrările tânărului de culoare într-o ţară care îi interzicea să voteze sau să circule liber din pricina culorii pielii. Apartheidul căpătase o formă juridică în 1948. Populaţia era clasificată în grupuri, urmărindu-se segregarea rasială.

Erau anii în care Nelson Mandela s-a înscris în mişcarea de rezistenţă împotriva Partidului Naţional din Africa de Sud, cel care susţinea politicile de apartheid. Mandela a fost acuzat de trădare într-un proces care a durat cinci ani, între 1956 şi 1961. A fost achiat. La începutul anilor ’60, însă, Mandela a pus bazele aripii militare a Congresului Naţional African – formaţiunie cu revendicări anti-apartheid. Din această cauză a fost arestat în 1962 şi condamnat la cinci ani de închisoare. Concomitent, alţi membri ai Congresului Naţional African au fost arestaţi sub acuzaţia de tentativă de puci militar. Mandela a fost adus în faţa judecătorilor alături de colegii săi. Şatpe dintre aceştia au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă. Cel de-al optulea a fost Nelson Mandela. Avea 44 de ani.

A stat 27 de ani într-o celulă din închisoarea Robben Island, la 12 kilometri de Cape Town. Revoluţionarul avântat, s-a transformat în lunga perioadă de carceră într-un înţelept dornic de reconciliere şi într-un om de stat cumpătat. Dincolo de gratiile celulei sale, populaţia de culoare din Africa de Sud l-a transformat pe Mandela într-un simbol al mişcării de eliberare de sub apartheid.

„Curajul nu este absenţa fricii. Este triumful asupra fricii.”

A fost eliberat la 11 februarie 1990, atunci când Congresului Naţional African a fost scos din ilegalitate. Era

1990 şi democraţia schimba harta lumii şi modul de gândire al oamenilor. Iar un an mai târziu, Mandela a devenit preşedintele Congresului Naţional African. Democraţia multirasială instaurată după 1990 a fost câştigul fundamental datorită căruia, în 1994, Nelson Mandela a devenit primul preşedinte democratic ales al Africii de Sud.

A fost, totodată, primul preşedinte de culoare din istoria ţării. A rămas în funcţie până în 1999. Avea, atunci 81 de ani şi misiunea lui se încheiase. A continuat să fie o prezenţă vie în susţinerea cauzelor celor dezavantajaţi şi să vorbească despre sfinţenia libertăţii. A susţinut că SIDA nu trebuie ascunsă, ci combătută, dezvăluind că ea a fost cauza morţii unui dintre fii săi. A avut şase copii şi a ţinut trei neveste.

A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1993, împreună cu Frederik Willem de Klerk, care la acea vreme era, încă, preşdintele Africii de Sud. Argumentul a fost:“pentru efortul lor de a încheia în mod paşnic regimul apartheid şi pentru curajul de a pune Africa de Sud pe temelii democratice”.

Odată cu demisia sa din funcţia de preşedinte, în 1999, Nelson Mandela a devenit cel mai important ambasador al Africii de Sud, dedicându-şi energia campaniilor împotriva HIV/SIDA. De asemenea, oficialul a depus mari eforturi pentru a a sigura dreptul ţării sale de a găzdui Cupa Mondială de Fotbal din 2010, eveniment ce avea să devină una dintre cele mai mari motive de mândrie naţională.

Ultimii ani au fost marcaţi de o serie întreagă de probleme de sănătate care au erodat puţin câte puţin rezistenţa fostului preşedinte. Aceste probleme nu l-au împiedicat însă să aducă o contribuţie importantă în cadrul negocierilor de pace dintre Republica Democrată Congo, Burundi şi alte ţări africane.

În 2004, la vârsta de 85 de ani, Mandela hotărăşte să se retragă din viaţa publică, dedicând mai mult timp familiei şi prietenilor apropiaţi. Acesta a ales să trăiască „în meditaţie”. Fostul demnitar a mai avut puţine apariţii publice de atunci.

De asemenea, Mandela a fost tratat în spital de mai multe ori în ultimii doi ani, însă ultimele luni au fost decisive. Fostul preşedinte sud-african a fost răpus, în cele din urmă, de o infecţie pulmonară prelungită, ultimele zile fiind susţinut artificial, prin intermediul aparatelor.

Farmecul personal, simţul umorului şi bunătatea caracterului său cultivate în ciuda suferinţelor din timpul anilor de închisoare, precum şi povestea uimitoare a vieţii sale pot explica influenţa transmisă asupra lumii întregi. Mandela a fost, cu siguranţă, un model demn de aspiraţia celorlalţi lideri ai lumii.

Cele 15 „porunci” ale lui Nelson Mandela

1. Curajul nu înseamnă absenţa fricii.2. Fii cumpătat.3. Deschide calea pentru ceilalţi.4. Îndrumă-i stând în spatele lor.5. Fii prezentabil.6. Cel mai important este să ai un principiu-restul este doar tactică.7. Descoperă binele din ceilalţi.8. Cunoaşte-ţi adversarul.9. Ţine-ţi rivalii aproape.10. Trebuie să ştii când să spui „nu".11. Gândeşte pe termen lung.12. Dragostea face diferenţa.13. Renunţarea este o altă metodă de a conduce.14. Întotdeauna ia în considerare ambele variante.15. Găseşte-ţi propria grădină.

Rolihlahla Madiba

Pe Nelson Mandela l-a chemat de fapt Rolihlahla Mandela. A fost primul din familia lui care a mers la şcoală. În prima zi de şcoală, Miss Mdingane – învăţătoarea sa-i-a dat numele Nelson. Aşa era tradiţia în Africa de Sud a anilor ‘20, ca elevii să poarte nume engelzeşti. “De ce a ales Miss Mdingane acest nume… habar nu am”, spunea Mandela într-un interviu, în 1994. Mai mult, Mandela a fost adesea numit Madiba, după numele clanului din care provenea.

Sursa:www.adevarul.ro