Calendar 11 iunie: 1978   Virginia Ruzici a câștigat turneul de la Roland Garros jpeg

Calendar 11 iunie: 1978 - Virginia Ruzici a câștigat turneul de la Roland Garros

📁 Calendar
Autor: Redacția

323 î.Hr. - Alexandru cel Mare a murit la Babilon (n. 356 î.Hr.).

1509 - Regele Henric al VIII-lea al Angliei s-a căsătorit cu Ecaterina de Aragon, prima dintre soțiile sale.

1770 - Exploratorul englez James Cook a descoperit Marea Barieră de Corali din largul coastei australiene.

1848 - Revoluția pașoptistă din Țara Românească. Domnitorul Gheorghe Bibescu a fost silit să semneze „Constituția" (proclamația și programul de la Islaz) și să recunoască guvernul revoluționar provizoriu.

1859 - A murit diplomatul austriac Klemens Wenzel von Metternich, unul dintre cei mai de seamă politicieni din prima jumătate a secolului al XIX-lea (n. 1773).

1864 - S-a născut compozitorul german Richard Strauss (d. 1949).


1903 - Regele Alexandru I al Serbiei și soția sa, regina Draga, au fost asasinați de membri ai grupării teroriste panslaviste Mâna Neagră.

1910 - S-a născut oceanologul francez Jacques-Yves Cousteau (d. 1997)

1948 - Marea Adunare Națională a votat Legea privind naționalizarea principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de asigurări și de transport (Legea nr. 119).

1955 - A avut loc cea mai mare tragedie din istoria curselor auto: 83 de morți și cel puțin 100 de răniți într-un accident produs pe circuitul de Le Mans.

1978 - Jucătoarea de tenis Virginia Ruzici a câștigat turneul de la Roland Garros.

La 11 iunie 1978, jucătoarea de tenis Virginia Ruzici devenea prima româncă ce reușea să câștige turneul de la Roland Garros. În acel an, Ruzici a reușit o performanță care cu greu ar putea fi egalată în prezent. Românca a jucat trei finale la cel mai prestigios turneu de tenis desfășurat pe zgură, câștigând două dintre ele.

În 1978, Virginia Ruzici pășea pe urmele lui Ilie Năstase, primul român care s-a impus la turneul din capitala Franței, cinci ani mai devreme. În același timp, sportiva româncă a reușuit să depășească performanța predecesorului ei. Virginia Ruzici s-a calificat în trei finale la Roland Garros: la simplu feminin, dublu feminin și dublu mixt, reușind să câștige două dintre cele trei finale jucate.  

Ruzici a câștigat finala turneului feminin în fața iugoslavei Mima Jaušovec, campioana din anul precedent. În 1977, jucătoarea de tenis iugoslavă a învins în finală o altă româncă, pe Florența Mihai.

La dublu feminin, Virginia Ruzici a ajuns în finală alături de adversara ei de la simplu, Mima Jaušovec. Ele au reușit să se impună în fața australiencei Lesley Turner și franțuzoaicei Gail Chanfreau, după un meci foarte greu, în trei seturi (5–7, 6–4, 8–6).

La dublu mixt, Virginia Ruzici a jucat alături de francezul Patrice Dominguez. Cei doi au fost nevoiți să abandoneze în finală, în fața cehoslovacilor Pavel Složil și Renáta Tomanová, după un prim set foarte echilibrat, pierdut cu 7-6, din cauza accidentării sportivului francez.

„Era visul meu să câştig acest turneu...”

Peste ani, Ruzici a mărturisit într-un interviu acordat ziarului Adevărul că victoria obținută la turneul din capitala Franței a reprezentat un vis devenit realitate.

„Era visul meu să câştig acest turneu... Am avut o şansă: Chris Evert nu a participat! Nici ea, nici Navratilova. Ele au participat în 1980, când am pierdut în finală, tot cu Chris Evert. Lumea îşi aminteşte de obicei doar victoria, dar eu am reuşit să şi confirm, cu un nou rezultat destul de bun. Şi îmi spun: «OK, Chris Evert (cea care m-a învins de 22 de ori de-a lungul carierei) nu joacă». Cum vă spuneam: am avut prea mult respect pentru ea şi mă domina psihologic pe teren. Am fost aproape de câteva ori, însă ea a fost mai tare. Pe scurt, acea finală a fost o reuşită extraordinară. Contează să câştigi titlul şi să rămână scris numele tău acolo, pe peretele terenului central de la Roland Garros. Scrie: «Virginia Ruzici, câştigătoare în 1978». Şi, alături de mine, Bjorn Borg. Pentru mine este o mândrie. A doua zi, când m-am trezit, eram într-o stare complet euforică, pe care nu am mai simţit-o niciodată după aceea”, și-a amintit Virginia Ruzici momentul său de glorie, într-un interviu din anul 2014.

Tot în 1978, Virginia Ruzici și Mima Jaušovec au jucat finala turneului de la Wimbledon, la dublu feminin, pierdută în fața australiencelor Kerry Melville Reid și Wendy Turnbull.

În anul următor, Ruzici a ajuns din nou în finala turneului de dublu mixt de la Roland Garros, de data aceasta alături de Ion Ţiriac. Cei doi români au pierdut în fața perechii formate din australianca Wendy Turnbull și sud-africanul Bob Hewitt.

În anul 1980, Ruzici s-a calificat pentru a doua oară în finala turneului de simplu de la Roland Garros, de data aceasta fiind însă învinsă de Chris Evert 

1979 - A murit legendarul actor american John Wayne (n. 1907).