Simona Halep, a doua româncă triumfătoare la Roland Garros / VIDEO jpeg

Simona Halep, a doua româncă triumfătoare la Roland Garros / VIDEO

📁 Istoria Sportului
Autor: Redacția
🗓️ 10 iunie 2018

Simona Halep a devenit, sâmbătă, a doua jucătoare de tenis din România care a câștigat Roland Garros, la exact 40 de ani după victoria Virginiei Ruzici.

Virginia Ruzici (63 de ani), în prezent managerul Simonei Halep, a fost până ieri singura jucătoare de tenis din România care a câștigat un turneu de Mare Şlem la simplu. Ea a triumfat la Roland Garros în 1978 (foto jos), an în care a câștigat și proba de dublu. Fosta jucătoare de tenis a mărturisit peste ani că victoria obținută la turneul din capitala Franței a fost ”cea mai mare realizare a carierei”.

”Era visul meu să câştig acest turneu... Am avut o şansă: Chris Evert nu a participat! Nici ea, nici Navratilova. Ele au participat în 1980, când am pierdut în finală, tot cu Chris Evert. Lumea îşi aminteşte de obicei doar victoria, dar eu am reuşit să şi confirm, cu un nou rezultat destul de bun. Şi îmi spun: «OK, Chris Evert (cea care m-a învins de 22 de ori de-a lungul carierei) nu joacă». Cum vă spuneam: am avut prea mult respect pentru ea şi mă domina psihologic pe teren. Am fost aproape de câteva ori, însă ea a fost mai tare. Pe scurt, acea finală a fost o reuşită extraordinară. Contează să câştigi titlul şi să rămână scris numele tău acolo, pe peretele terenului central de la Roland Garros. Scrie: «Virginia Ruzici, câştigătoare în 1978». Şi, alături de mine, Bjorn Borg. Pentru mine este o mândrie. A doua zi, când m-am trezit, eram într-o stare complet euforică, pe care nu am mai simţit-o niciodată după aceea”, și-a amintit Virginia Ruzici momentul său de glorie, într-un interviu acordat ziarului Adevărul, în anul 2014.

Virginia Ruzici jpg jpeg

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a câştigat primul său titlu de Mare Şlem, după ce a învins-o pe americanca Sloane Stephens în finala de la Roland Garros, cu 3-6, 6-4, 6-1. Numărul unu mondial Halep a obţinut victoria după două ore şi 3 minute în faţa numărul 10 mondial, la a patra sa finală de Mare Şlem, după cele din 2014 şi 2017 de la Roland Garros, și finala pierdută în acest an la Australian Open, în faţa danezei Caroline Wozniacki.

"Am jucat de multe ori cu Sloane. Ştiam că este o adversară dificilă, aşa că eram pregătită ca meciul să dureze chiar şi trei ore. Mă aşteptam la puncte lungi, dar mi-am propus să nu renunţ nicio clipă, nici atunci când ea se afla la conducerea jocului. Cred că ăsta este cel mai important lucru pe care l-am făcut azi, am rămas concentrată, am crezut şi nu am renunţat", a declarat Halep, după finală.

Simona Halep a câștigat turneul de la Roland Garros și la junioare, în urmă cu 10 ani.

Citește și:

Roland Garros, erou al aviaţiei în Primul Război Mondial. De ce astăzi turneul de tenis îi poartă numele?

Istoria trofeelor de la Roland Garros

Foto sus: rolandgarros.com