Calendar 8 ianuarie: 1959   Charles de Gaulle a devenit primul președinte al celei de a cincea Republici Franceze jpeg

Calendar 8 ianuarie: 1959 - Charles de Gaulle a devenit primul președinte al celei de-a cincea Republici Franceze

📁 Calendar
Autor: Redacția

1324 - A murit exploratorul venețian Marco Polo (n. 1254)

1642 - A murit astronomul și fizicianul italian Galileo Galilei (n. 1564)

1788 - S-a născut generalul rus Pavel Kiseleff, guvernator al Principatelor Române (d. 1872).

1873 - S-a născut Iuliu Maniu, prim-ministru al României și președintele Partidului Național-Țărănesc (d. 1953).

1889 - Herman Hollerith a brevetat prima mașină de calculat.

1892 - A avut loc, la Sibiu, conferința extraordinară a Partidului Național Român, care a decis elaborarea unui Memorandum către împăratul Franz Joseph I, cuprinzând toate revendicările românilor ardeleni.

1935 - S-a născut cântărețul american Elvis Presley, supranumit „regele rock-ului” (d. 1977).


1958 - Americanul Bobby Fischer a câștigat primul lui campionat național de șah, la vârsta de 14 ani.

1959 - Charles de Gaulle a devenit primul președinte al celei de-a cincea Republici Franceze.

Ultimul prim-ministru al celei de-a IV-a Republici, în perioada 1 iunie 1958 – 8 ianuarie 1959, și ca primul președinte al celei de-a V-a Republici, în deceniul 8 ianuarie 1959 – 28 aprilie 1969. „Marele Charles” a fost omul providențial al Franței, în cele mai critice momente ale secolului al XX-lea. Ca militar, a devenit „eliberatorul”, spălând rușinea anilor Pétain; ca politician, a dat naștere unui curent politic („gaullismul”), simbolizând salvarea Franței din naufragiul generat de cea de-a IV-a Republică.

Jacques Foccart, secretarul general de la Palatul Elysée, s-a aflat în preajma generalului Charles de Gaulle timp de 22 de ani, în perioada cât de Gaulle a exercitat cele mai înalte demnități din stat. Foccart a spus că generalul de Gaulle simțea mersul istoriei. Poziționarea față de realitățile epocii sale, îi conferă o aură de vizionar: a anticipat decolonizarea Africii negre și, mai ales, și-a devansat conaționalii, inclusiv pe Malraux, à propos de inevitabila independență a Algeriei. Imensa țară din nordul Africii, transformată în colonie încă de la 1830, era privită ca o prelungire a teritoriului metropolitan.

Succesivele guverne franceze nu găseau cheia unei soluții la “criza algeriană”. Prin urmare, de la începutul anului 1958, iminența unei lovituri de stat militare plana atât la Alger cât și la Paris (ireductibilii generali din Algeria aveau ca model rebeliunea lui Franco, cel care, în 1936, plecase din Maroc pentru a zdrobi Republica spaniolă).

Nu exista decât o singură soluție de compromis: revenirea generalului de Gaulle la putere, transformată, practic, în dorință națională. De altfel, cum bine s-a spus, criza algeriană i-a oferit generalului „calea regală” a reîntoarcerii în viața publică. Numai că, generalul a dovedit abilitate și inteligență politică: el a preferat calea constituțională (fiind numit prim-ministru de către președintele René Coty), refuzând să cauționeze o eventuală lovitură de stat militară a generalilor nemulțumiți. De altfel, Foccart reamintește replica lui de Gaulle din cursul unei conferințe de presă: „credeți că la 67 de ani am să încep o carieră de dictator?”.

1996 - A murit fostul președinte al francez François Mitterrand (n. 1916).

Foto sus: © Gnotype / Wikimedia Commons