Calendar 8 decembrie: 1920   Atentatul cu bombă din Senatul României: Ministrul Justiției și doi senatori au fost uciși de explozia unui obuz jpeg

Calendar 8 decembrie: 1920 - Atentatul cu bombă din Senatul României: Ministrul Justiției și doi senatori au fost uciși de explozia unui obuz

📁 Calendar
Autor: Redacția

1542 - S-a născut regina Maria Stuart a Scoției (d. 1587).

1832 - A apărut la București, sub conducerea lui Ion Heliade Rădulescu, primul număr din „Buletin, gazeta administrativă”, actualul „Monitor Oficial” al României.

1860 - S-a născut generalul Ion Dragalina, care a murit eroic în luptele care au avut loc pe Valea Jiului în Primul Război Mondial (d. 1916)

1920 - Atentatul cu bombă din Senatul României: Ministrul Justiției și doi senatori au fost uciși de explozia unui obuz.

La 8 decembrie 1920, la ora 14.30, când Senatul trebuia să-şi reia lucrările, a avut loc o explozie puternică, în urma căreia şi-au găsit sfârşitul epicopul greco-catolic Demetru Radu (senator), ministrul Justiţiei, Dimitrie Greceanu, care a murit de septicemie câteva zile mai târziu, şi senatorul Spirea Gheorghiu, care a decedat, de asemenea, în zilele care au urmat, din cauza complicaţiilor survenite în urma exploziei. În urma atentatului au fost şi răniţi printre care preşedintele Senatului, Constantin Coandă, episcopul ortodox Nifon Nicolescu şi episcopul ortodox Roman Ciorogariu.

Materialul explozibil a fost aşezat cu o seară înainte sub scaunul prezidenţial, lângă fotoliul regal şi cel al principelui moştenitor. Acesta era un obuz de provenienţă germană, obuz care fusese modificat şi căruia i se adăugase un ceas. Se pare că doar o treime din cantitatea pusă de atentator a explodat. Aceasta a fost suficientă însă ca toate geamurile Senatului să se facă ţăndări.

Gruparea acuzată de atentat era cea a lui Max Goldstein, un evreu comunist, originar din Bârlad. Acesta, împreună cu Saul Osias şi Leon Lichtblau, au fost, de altfel, consideraţi vinovaţi. Goldstein nu era la primul atentat împotriva unor reprezentanţi de rang înalt ai statului român. Cu aproape o lună înainte, el încercase, fără succes, să arunce în aer trenul în care se afla ministrul Constantin Argetoianu, un aprig prigonitor al comuniştilor în perioada interbelică. 

Goldstein a fugit în Bulgaria, fiind vânat aproape un an de autorităţile române, care au reuşit să pună mâna pe el abia un an mai târziu, prin toamnă. A fost judecat şi condamnat la muncă silnică pe viaţă pentru fapta sa. A murit de pneumonie în 1924 în închisoarea de la Doftana.

1921 - Opera Română din București a fost inaugurată cu spectacolul „Lohengrin", de Richard Wagner, traducerea lui Şt. O. Iosif, dirijor George Enescu.

1941 - Al Doilea Război Mondial: Canada și Noua Zeelandă au declarat război României.

1941 - Statele Unite ale Americii au declarat război Japoniei.

1943 - S-a născut cântăreţul american Jim Morrison, solistul formației „The Doors" (d. 1971).

1955 - A fost creat drapelul european (un cerc format din 12 stele de aur pe un fond albastru), simbol al uniunii popoarelor Europei. 

1974 - Grecia a optat, prin referendum, pentru republică și abolirea monarhiei, care fusese instituită în 1832.

1976 - Formația „The Eagles” a lansat albumul „Hotel California”.

1980 - Cântărețul și compozitorul britanic John Lennon, membru al formației „The Beatles”, a fost asasinat de Mark David Chapman, unul dintre fanii lui (n. 1940).

1996 - A murit poetul Marin Sorescu, membru al Academiei Române (n. 1936).