Calendar 30 august: 1940   Dictatul de la Viena: România a fost obligată să cedeze Ungariei partea de nord a Transilvaniei jpeg

Calendar 30 august: 1940 - Dictatul de la Viena: România a fost obligată să cedeze Ungariei partea de nord a Transilvaniei

📁 Calendar
Autor: Redacția

1265 - Prima mențiune documentară a orașului Hunedoara.

1698 - Prima scriere filozofică românească, „Divanul sau gâlceava înțeleptului cu lumea”, de Dimitrie Cantemir, a fost publicată la Iași. 

1748 - S-a născut Jacques-Louis David, pictorul de curte al împăratului Napoleon (d. 1825).

1918 - Vladimir Lenin a fost împușcat de Fania Kaplan, în timp ce pleca de la o fabrică din Moscova. 

1940 - Dictatul de la Viena: România a fost obligată să cedeze Ungariei partea de nord a Transilvaniei.

La Viena, încălcând într-un mod flagrant orice normă de drept internațional, miniștrii de externe ai Germaniei naziste, von Ribbentrop, și Italiei fasciste, Ciano, s-au constituit, într-un „tribunal arbitral” și au cerut reprezentanților României și Ungariei, pe un ton ultimativ și irevocabil, să accepte sentința celor doi arbitri. Cert este că soluția aleasă la Viena de cei doi „arbitri” nu a ținut cont de vreo anumită particularitate de ordin demografic sau economic, al teritoriului aflat în litigiu, nemulțumind totuși profund ambele părți.

Semnarea deciziei arbitrare la Palatul Belvedere din Viena i-a avut în calitate de arbitri pe Joachim von Ribbentrop - ministrul de externe al Reich-ului, Galeazzo Ciano - ministrul de externe al Italiei, iar în numele părților, Mihail Manoilescu - pentru România și Csaky Istvan - pentru Ungaria (foto sus). Valer Pop și primul ministru Teleki Pal au avut statutul de observatori.
În urma sentinței arbitrare de la Viena, România pierdea, fără vreo ripostă militară, circa 43.492 km2, incluzând, total sau parțial, teritoriul a 14 județe (Bihor, Ciuc, Cluj, Maramureș, Someș, Mureș, Năsăud, Odorhei, Sălaj, Satu Mare, Trei Scaune, Tîrnava Mare, Tîrnava Mică, Câmpulung Moldovenesc) cu o populație de peste 2.600.000 de locuitori, în majoritatea lor români.


Transilvania de Nord jpg jpeg

1944 - România a rupt relațiile diplomatice cu Ungaria horthystă.

1981 - Președintele Iranului, Mohammad Ali Rajai, și primul ministru, Mohammad Javad, au fost uciși într-un atac cu bombe efectuat asupra clădirii Guvernului.

1984 - Primul zbor al navetei Discovery.