Calendar 28 septembrie: 48 î Hr    Pompei cel Mare a fost asasinat în Egipt din ordinul faraonului Ptolemeu al XIII lea, fratele și soțul Cleopatrei jpeg

Calendar 28 septembrie: 48 î.Hr. - Pompei cel Mare a fost asasinat în Egipt din ordinul faraonului Ptolemeu al XIII-lea, fratele și soțul Cleopatrei

📁 Calendar
Autor: Redacția

48 î.Hr. - Generalul și consulul roman Pompei cel Mare a fost asasinat în Egipt din ordinul faraonului Ptolemeu al XIII-lea, fratele mai mic și soțul Cleopatrei.

Unul dintre cei mai mari generali din istoria Romei, Gnaeus Pompeius Magnus a făcut parte din primul triumvirat, alături de Cezar și Crassus. Moartea lui Crassus la Carrhae și gloria lui Cezar în Gallia, au dus la destrămarea triumviratului. Pompei s-a apropiat de Senat, care l-a desemnat consul unic și l-a însărcinat cu apărarea Republicii în fața amenințării lui Cezar. Războiul civil declanșat după traversarea Rubiconului de către Cezar și legiunile sale din Galia a fost câștigat cu greu de acesta din urmă.

După ce a fost înfrânt decisiv de Cezar în Bătălia de la Pharsalos, la 9 august 48 î.Hr., Pompei s-a refugiat în Egipt, unde a fost asasinat din ordinul faraonului Ptolemeu al XIII-lea, fratele mai mic și soțul Cleopatrei. După ce a fost ucis, Pompei cel Mare a fost decapitat, iar corpul său a fost aruncat în mare.

Câteva zile mai târziu, Cezar a sosit în Egipt, pe urmele lui Pompei. Când i-a fost adus capul inamicului său, Cezar a refuzat să-l privească și să spune că a plâns. Cezar a rămas în Egipt ca arbitru între Ptolemeu și Cleopatra.


cezar pompei jpg jpeg

1066 - Wilhelm Bastardul (care va deveni Wilhelm Cuceritorul) a debarcat cu o flotă de 600 de vase pe insula Marea Britanie în zona orașului Pevensey, declanșând cucerirea normandă a Angliei.

1882 - S-a născut istoricul și arheologul Vasile Pârvan (d. 1927).

1895 - A murit chimistul și microbiologul francez Louis Pasteur (n. 1822).

1924 - S-a născut actorul italian Marcello Mastroianni (d. 1996).

1928 - Biologul și farmacologul scoţian Alexander Fleming a observat în laboratorul său pentru prima oară un mucegai care omora bacterii, descoperind ceea ce astăzi poartă numele de penicilină.

1934 - S-a născut actriţa franceză Brigitte Bardot.

1939 - Germania nazistă și Uniunea Sovietică au semnat un Tratat de prietenie, privind acordul de frontieră germano-sovietic de neagresiune.