Brigitte Bardot, diva care a scos din anonimat staţiunea de lux Saint Tropez jpeg

Brigitte Bardot, diva care a scos din anonimat staţiunea de lux Saint-Tropez

📁 Istoria Modei
Autor: Andreea Lupşor

În imaginarul colectiv, Saint-Tropez a rămas strâns legat de Brigitte Bardot. Fata în bikini, care a scandalizat morala anilor ’50, a făcut acest loc faimos și, cu ținutele lejere în care apărea pe străduțele și plajele din Saint-Tropez, a dat naștere unui trend în modă rămas în vogă până în zilele noastre: riviera chic.

Bardot s-a născut în 1934 într-o familie franceză destul de înstărită. Și-a petrecut copilăria în apartamente pariziene luxoase și verile în sudul Franței, uneori chiar la Saint-Tropez. În anii războiului și imediat după s-a pregătit pentru o carieră în balet, însă a ajuns în cele din urmă în modă. A fost remarcată în 1949 și a apărut în pictoriale din revistele „Elle” și „Le Jardin des Modes”, iar apariția în presă a atras atenția regizorului Marc Allégret, care i-a oferit un rol într-un film.

Astfel, Brigitte și-a făcut debutul în cinema la vârsta de 15 ani. În următorii patru ani, a apărut în mai multe pelicule, inclusiv în „Manina, la fille sans voiles” (Manina, fata fără voaluri, 1953), în care a filmat scene îmbrăcată doar în bikini. Costumele de baie de tip bikini abia apăruseră de câțiva ani și încă atrăgeau foarte multe critici din partea celor mai conservatori. Naturalețea fetei, look-ul deloc ingenuu și senzualitatea înnăscută au fost remarcate încă de atunci, când Brigitte avea doar 17 ani. Aceleași caracteristici aveau să o facă faimoasă peste alți trei ani, odată cu filmul regizat de soțul ei, Roger Vadim, „Et Dieu Créa La Femme”.

Am putea spune că Brigitte Bardot s-a născut în perioada potrivită. Look-ul ei ultra feminin și înclinația către roluri de tinere femei curajoase, independente și foarte senzuale s-au potrivit la fix cu startul anilor ’60 și al revoluției sexuale.

bardot 2 jpg jpeg

Și în zilele noastre, look-ul „Bardot” este arhicunoscut: păr blond, tapat și răvășit, ochi conturați cu negru și haine care îmbracă provocator formele feminine. În același timp, Bardot a propulsat și stilul cunoscut astăzi drept riviera chic: haine lejere de plajă, tip maiouri în dungi, pantaloni-țigaretă și imprimeuri cu carouri tip vichy. Mai mult, există și un tip de decolteu care îi poartă numele, care lasă umerii și clavicula la vedere. Și, bineînțeles, bikini-ul! Lansat cu câțiva ani înainte ca Bardot să devină cunoscută, costumul de baie atât de revelator a fost promovat fără inhibiții de franțuzoaică.

Acest text este un fragment din articolul „Saint-Tropez, scos din anonimat de Brigitte Bardot“, publicat în numărul 211 al revistei Historia, disponibil în format digital pe paydemic.com.

coperta august jpg jpeg