Calendar 22 iulie: 1298   Bătălia de la Falkirk: Regele Edward I al Angliei i a învins pe scoțienii conduși de William Wallace jpeg

Calendar 22 iulie: 1298 - Bătălia de la Falkirk: Regele Edward I al Angliei i-a învins pe scoțienii conduși de William Wallace

📁 Calendar
Autor: Redacția

1298 - Bătălia de la Falkirk: Regele Edward I al Angliei i-a învins pe scoţienii conduși de William Wallace.

Înfrângerea de la Falkirk a marcat începutul sfârșitului pentru rebeliunea lui William Wallace. El și-a pierdut titlul de „Gardian al Scoției”. Șapte ani mai târziu, Wallace a fost capturat și predat regelui Edward I, care a ordonat executarea sa pentru înaltă trădare. După moartea sa, William Wallace a devenit un adevărat simbol al Scoției. El a fost protagonistul poemului eroic din secolul al XV-lea The Acts and Deeds of Sir William Wallace, Knight of Elderslie, precum și subiectul operelor literare ale lui Sir Walter Scott şi Jane Porter. Cea mai cunoscută reprezentare a lui William Wallace este cea din filmul „Braveheart” (1995), în regia lui Mel Gibson (foto sus). 

1451 - Umanistul italian Poggio Bracciolini a menționat, în lucrarea „Disceptationes convivales”, latinitatea limbii române, precum și continuitatea elementului romanic în cuprinsul vechii Dacii, din vremea împăratului Traian.

1456 - S-a încheiat Asediul Belgradului. Armata lui Iancu de Hunedoara a reușit să respingă atacul condus de Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. 

1812 - În cadrul Războiului Peninsular, ducele de Wellington a învins armatele franceze în bătălia de la Salamanca.

1934 - Jefuitorul american de bănci John Dillinger a fost împușcat mortal de agenți federali (n. 1903).

1946 - A fost creată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), instituţie specializată a Naţiunilor Unite, cu sediul la Geneva; funcţionează, efectiv, de la 7 aprilie 1948 (România este membru al OMS din 1948).

2011 - În Norvegia, 77 de oameni au fost uciși în două atacuri teroriste comise de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik.