Povestea lui John Dillinger, cel mai urmărit gangster din istorie jpeg

Povestea lui John Dillinger, cel mai urmărit gangster din istorie

Născut în Indianapolis, Dillinger reuşeşte în scurta şi tumultoasa sa viaţă să jefuiască zeci de bănci şi să atragă pe urmele sale zeci de poliţişti şi agenţi federali. În această cursă nebunească John Dilinger este  numit de către autorităţi „Inamicul Public Nr.1”. Atrage astfel ura autorităţilor, dar şi simpatia publicului.

John Dillinger şi-a început cariera de gangster de la o vârstă fragedă. La numai 20 de ani fură o maşină aproape de Mooresville, Indiana. Este prins şi aproape ucis de poliţie, așa că Dillinger decide să se înroleze în U.S.Navy pentru a scăpa de arest. Petrece câteva luni pe nava de război Utah, însă tânărul gangster nu se poate acomoda cu disciplina militară. După câteva pedepse primite pentru insubordonare, Dillinger dezertează în decembrie 1923.

În septembrie 1924, Dillinger, acum în vârstă de 21 ani, este arestat în timpul unui jaf într-un magazin cu alimente. Dillinger este trimis la închisoare şi îşi petrece următorii 8 ani şi jumătate cu unii dintre cei mai periculoşi condamnaţi din Midwest (zona nord centrală a SUA) timp în care învaţă toate trucurile unei vieţi criminale. În mai 1933 este eliberat condiţionat, însă la doar câteva zile de la eliberare, John se alătură unui grup din Indianapolis cu care jefuieşte mai multe magazine şi resturante. După numai câteva săptămâni jefuieşte pentru prima oară o banca, dând startul unui lung şir de evenimente ce aveau să-l transforme în cel mai urmărit gangster din istorie.

În vara anului 1933, John Dillinger a comis un şir de jauri de  mare profil, însă acesta era nerăbdător să se reîntâlnească cu prietenii săi din închisoare pentru a putea forma un grup cu care să jefuiască bănci. Astfel, în luna septembrie a aceluiaşi an, Dillinger plănuieşte să-şi ajute prietenii să evadeze din închisoare. John reuşeşte să strecoare în fabrica închisorii 38 de pistoale ce permiteau evadarea a zece oameni. Dillinger îi voia eliberaţi pe “Handsome” Harry Pierpont, Charles Makley şi pe John Hamilton. Totul a decurs conform planului, iar pe 12 octombrie cei trei condamnaţi proaspăt evadaţi l-au ajutat la rândul lor pe Dillinger să evadeze din închisoare, acesta fiind arestat cu câteva zile înainte şi dus la închisoarea de stat din Lima, Ohio. În urmă acestei evadări, şeriful a fost ucis.

Jefuieşte secţii de poliţie şi devine o celebritate

John Dillinger era cu adevărat diferit faţă de ceilalţi gangsteri. În timp ce majoritatea infractorilor doreau să stea cât mai departe posibil de oamenii legii, Dillinger avea curajul să apară în mijlocul lor cu o armă în mâna. La scurt â timp după evadarea din închisoare, John şi grupul său au jefuit secţiile de poliţie din Auburn şi Peru, Indiana. În timp ce ofiţerii de poliţie se uitau complet neajutoraţi, gangsterii au furat toate armele găsite în secţiile de poliţie:arme automate Thompson,   puşti, pistoale de calibru diferit, veste antiglonţ şi multe altele. Gangsterii s-au folosit de aceste arme pentru a jefui bănci. În urma acestor jafuri doi ofiţeri de poiliţie au fost ucişi.

Jafurile spectaculoase şi evadările l-au transformat pe John Dillinger într-o celebritate, acesta apărând pe prima pagină a ziarelor la fel de mult ca vedetele de la Hollywood. Când acesta a fost arestat în Tucson, Arizona, oamenii s-au înghesuit în faţă închisorii pentru a-l putea vedea pe faimosul Dillinger. De asemenea, imaginea sa era folosită în diferite reclame. Cei de la automobilele Hudson au aflat că gangsterul le foloseşte maşina pentru jafuri aşa că au gândit o reclamă folosindu-se de imaginea lui:“Dillinger Chooses the 1934 Hudson For His Personal Use” (Dilinger alege Hudson 1934 pentru uzul personal). Când John îşi schimbă maşină cu un Ford, compania a decis printarea de broşuri cu reclama “Will they catch John Dillinger? Not until they get him out of a Ford V8!”(Îl vor prinde pe John Dillinger? Nu înainte să îl scoată dintr-un Ford V8).

Dillingerwantedposter jpg jpeg

Dillinger este arestat în Tucson, Arizona în ianuarie 1934, după ce complicii săi au fost recunscuţi de câţiva cetăţeni. La scurt timp a fost mutat în Indiana şi închis în închisoarea Crown Point până la proces. Autorităţile au declarat că închisoarea Crown Point era de maximă securitate, însă Dillinger nu avea să petreacă acolo decât puţin peste o lună.  În data de 3 mai 1934, John a reuşit să evadeze cu un pistol din lemn. Acesta a declarat că a modelat pistolul dintr-o bucată de lemn pe care a vopsit-o cu cremă de pantofi, însă speculaţiile de mai târziu susţin că pistolul i-a fost adus de unul dintre avocaţi. John a folosit pistolul pentru a putea trece de câţiva paznici, apoi a găsit un Thompson cu care a reuşit să treacă de securitatea închisorii şi să fure maşina personală a şerifului, cu care a plecat spre Chicago. După numai 3 zile John Dillinger şi Baby Face Nelson pregăteau un jaf la banca Sioux Falls, Dakota de Sud.

În mai 1934 reputaţia lui Dillinger şi figura să mult prea cunoscută îi creau probleme. Fusese împuşcat într-un picior în timpul unui schimb de focuri cu FBI numit în aceea vreme Divizia de Investigaţii şi a scăpat cu greu dintr-o capcană pusă la cale de G-Men undeva în Wisconsin. Dillinger decide să îşi schimbe înfăţişarea şi îi plăteşte pe Wilhelm Loeser şi pe Harold Bernard Cassidy cu 5000 de dolari pentru o operaţie care trebuia să îi schimbe înfăţişarea. Procesul a fost extrem de dureros, însă John a fost nemulţumit de rezultat.

Trădat de o prietenă

Dillinger şi-a ptrecut luna iulie a anului 1934 într-un apartament din Chicago împreună cu noua să iubita Polly Hamilton şi cu o prietenă a sa de origine română, proprietara unui bordel, Anne Sage. John a reuşit să evite poliţia cu success, participând chiar şi la meciurile de baseball ale Chicago Cubs. Preţul care fusese pus pe capul său ajunsese la suma de 25000$. Anne Sage este cea care contactează FBI-ul şi îl vinde pe John Dillinger pentru o parte din suma respectivă şi pentru a nu fi deportată. În data de 22 iulie 1934, agenţii federali îi urmăresc pe  Sage, Hamilton şi Dillinger la Chicago’s Biograph Theater unde urmau să vizioneze filmul “ Manhattan Melodrama” cu Clark Gable în rolul principal. După ora 10:30 pm, cei trei ies din cinematograf, iar agenţii federalii îi înconjoară. Dilliger încearcă să îi atace cu o armă automată, dar este răpus în câteva clipe de o ploaie de gloanţe. John Dillinger moare la faţă locului.

Guvernul a cheltuit mai mulţi bani pentru a-l prinde decât a reuşit el să fure

John Dillinger şi grupul său au jefuit zeci de bănci şi au furat în total aproape 500, 000$ (5 milioane $ la valoarea actuală), dar această suma păleşte în faţa cheltuielior pe care FBI-ul le-a făcut încercând să-l prindă. Conform Associated Press, FBI a cheltuit aproape 2 milioane $ pe urmăriri, fiind incluse aici şi chitanţe către diferiţi agenţi care se ocupau numai de Dillinger. Istoricii consideră cazul John Dillinger ca fiind rampa de lansare a FBI-ului, legitimând biroul şi transformându-l în cea mai faimoasa unitate ce lupta împotriva criminalităţii.

Celebritatea lui John Dillinger a crescut şi mai mult după moartea sa. Mulţi oameni şi-au înmuiat batista în sângele lui imediat după ce a fost împuşcat. Şi mulţi alţi oameni au aşteptat la coadă pentru a-i vedea trupul expus la morgă. La înmormântarea lui au participat peste 5000 de oameni, deşi oamenii legii au încercat să păstreze data secretă. Sicriul acestuia a fost încastrat în ciment pentru a ţine la distanţă hoţii, însă piatra de mormânt a trebuit înlocuită de câteva ori deoarece oamenii tăiau bucăţi din ea ca souvenir.

Un alt lucru interesant despre John Dillinger este că după moartea sa s-au făcut câteva mulaje după chipul său. Directorul FBI J. Edgar Hoover a expus un astfel de mulaj în faţa biroului său pentru restul carierei lui.