Calendar 21 decembrie: 1989   Mitingul de susținere convocat de Nicolae Ceaușescu la București a scăpat de sub control, marcând începutul sfârșitului dictaturii comuniste în România jpeg

Calendar 21 decembrie: 1989 - Mitingul de susținere convocat de Nicolae Ceaușescu la București a scăpat de sub control, marcând începutul sfârșitului dictaturii comuniste în România

📁 Calendar
Autor: Redacția

1118 - S-a născut Thomas Becket, arhiepiscop de Canterbury (d. 1170).

1375 - A murit scriitorul italian Giovanni Boccaccio, autorul Decameronului (n. 1313).

1597 - S-a născut teologul Petru Movilă, mitropolit al Kievului (d. 1646).

1846 - Robert Liston a realizat prima operație chirurgicală sub anestezie, la University College Hospital din Londra

1883 - A apărut volumul „Poesii”, de Mihai Eminescu, cu o prefață semnată de Titu Maiorescu, singurul tipărit în timpul vieții poetului.


Mihai Eminescu   Poesii jpg jpeg

1886 - S-a născut Gheorghe Tătărăscu, fost prim-ministru al României (d. 1957).

1891 - A fost jucat primul meci de baschet, sport inventat de către canadianul James E. Naismith, profesor de educație fizică la colegiul Springfield din Massachusetts.

1898 - Marie și Pierre Curie au descoperit radiul.

1935 - S-a născut actrița Stela Popescu (d. 2017).


1937 - A avut loc premiera primului lung-metraj animat, color și cu sunet, „Albă ca zăpada și cei șapte pitici”, produs de Walt Disney.

1940 - A murit scriitorul american Francis Scott Fitzgerald, autorul romanului „Marele Gatsby” (n. 1869).

1958 - Generalul Charles de Gaulle a fost ales președinte al celei de-a V-a Republici Franceze.

1988 - Doi membri ai unei grupări radicale din Libia au făcut să explodeze cursa 103 Pan Am deasupra localității Lockerbie din Scoția, cauzând una dintre cele mai mari catastrofe aeriene până în acel moment, soldată cu moartea a 270 de oameni.


Pan Am Flight 103  Crashed Lockerbie, Scotland, 21 December 1988 jpg jpeg

1989 - Mitingul de susținere convocat de Nicolae Ceaușescu la București a scăpat de sub control, marcând începutul sfârşitului dictaturii comuniste în România.

După intervenția televizată din 20 decembrie 1989, care a denunțat evenimentele de la Timișoara, afirmând că au fost opera unor „huligani”, Nicolae Ceaușescu a convocat pentru ziua de 21 decembrie un miting de susținere la București. Cu puțin după ora 10.00, mulțimea era deja adunată în fața sediului Comitetului Central al PCR, ordonată, afișând tablouri și pancarte comuniste. Directiva adunării populare venise cu o zi în urmă de la dictator, iar majoritatea oamenilor erau aici, ca de obicei, sub efectul amenințărilor cu pierderea locului de muncă.

Nicolae Ceaușescu ceruse organizarea mitingului cu scopul de a înfiera tulburările de la Timișoara și de a-i condamna pe „huliganii“ care se revoltaseră (și muriseră) în orașul de pe Bega. Ceea ce nu știa, însă, era că, prin această manevră, nu făcea decât să își grăbească propria prăbușire.

În jurul orei 12.30 dictatorul comunist lua cuvântul și vorbea despre nevoia imperativă de a apăra țara de atentatele cercurilor străine la integritatea ei și mulțumea organizatorilor mitingului. În momentul în care a anunțat că, din ianuarie, vor crește salariile cu 100 de lei, au început și primele huiduieli, printre urale și scandări. În continuare, huiduielile s-au intensificat, iar o panică inexplicabilă i-a făcut pe oameni să fugă în toate părțile. Marea adunare populară se trasformase în marea revoltă populară.

După spargerea mitingului, între orele 13:00-14:00, participanții se vor regrupa în mai multe locuri din apropierea Pieței Palatului unde se afla sediul CC al PCR: Piața Romană, inițial lângă restaurantul „Grădinița”, Piața Universității, Hotelul Intercontinental, Sala Dalles, Hotelul București, Parcul Cișmigiu, Casa Centrală a Armatei, Piața Unirii etc. Manifestanții scandau lozinci împotriva lui Nicolae Ceaușescu: „Jos Ceaușescu!”, „Jos cizmarul!”, „Veniți cu noi!”, „Români, nu cedați!”, „Timișoara, Timișoara!”, „Nu vă fie frică, Ceaușescu pică!”.

1991 - A fost semnat, la Alma-Ata, documentul de fondare a Comunității Statelor Independente, care consfințește destrămarea definitivă și dispariția de pe harta politică a lumii a Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste. Mihail Gorbaciov a demisionat din funcția de președinte al URSS.