Lux şi tragedie: „Marele Gatsby” jpeg

Lux şi tragedie: „Marele Gatsby”

📁 Recomandări de film
Autor: Irina Manea
🗓️ 16 aprilie 2013

Luna mai ne aşteaptă cu o ecranizare grandioasă a uneia dintre cele mai cunoscute şi influente opere literare ale secolului al XX-lea.

Mintea creativă a regizorului/producătorului Baz Luhrmann („Moulin Rouge”, „Romeo&Julieta”) aduce pe marile ecrane adaptarea inedită a romanului „Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald. Luhrmann elaborează propria interpretare vizuală a poveştii clasice, aducând la viață perioada şi atmosfera sa într-un mod cu totul unic, o povestea care gravitează în jurul personajului interpretat magistral de Leonardo di Caprio.

Filmul urmează firul narativ al romanului, însoţindu-l pe scriitorul în devenire Nick Carraway pe când acesta se îndreaptă spre New York în primăvara anului 1922;e o eră strălucitoare, fastuoasă, aflată sub semnul strălucirii muzicale a jazzului şi a descătuşării de limitările morale.

Ghidat de propriul vis american, Nick ajunge să-i cunoască pe misteriosul şi exuberantul Jay Gatsby, care se desfată în luxul petrecerilor, dar şi pe verişoara sa Daisy şi soțul său cu sânge albastru, Tom Buchanan. Tânărul este atras în această lume fascinantă a celor foarte bogați, descoperind dincolo de suprafață un amalgam intens de iluzii, iubiri şi dezamăgiri. Nick este martor atât din exterior, cât şi din interior, ilustrându-ne o poveste de dragoste imposibilă, vise ce nu pot fi distruse sau tragedia lipsei de substanță sufletească. Să explorăm, aşadar, alături de Nick Carraway obsesiile, intrigile, nebunia şi drama din culisele unei existențe în aparență satisfăcătoare, o poveste care e oglinda unei epoci şi nu numai. Din 10 mai în cinematografe.