Calendar 2 mai: 1945   Căderea Berlinului: Generalul Helmuth Weidling a semnat predarea capitalei germane către Armata Roșie jpeg

Calendar 2 mai: 1945 - Căderea Berlinului: Generalul Helmuth Weidling a semnat predarea capitalei germane către Armata Roșie

📁 Calendar
Autor: Redacția

1519 - A murit pictorul, inginerul și arhitectul renascentist Leonardo da Vinci (n. 1452).

1536 - Regina Anne Boleyn a Angliei a fost arestată și închisă sub acuzația de adulter, incest, trădare și vrăjitorie.

1729 - S-a născut împărăteasa Ecaterina a II-a (cea Mare) a Rusiei (d. 1796).

1869 - La Paris, s-a deschis un loc de divertisment muzical sub numele de Folies Trévise. Ulterior, aici se va dezvolta ca un teatru de vodevil și cabaret și va deveni cunoscut sub numele de Folies Bergère.

Un bar la Folies-Bergère, pictură de Edouard Manet
Un bar la Folies-Bergère, pictură de Edouard Manet

1874 - Scriitorul german Karl May a fost eliberat din închisoarea Waldheim, unde a ispășit o condamnare la închisoare pentru vagabondaj.

1892 - S-a născut faimosul pilot german Manfred von Richthofen, poreclit „Baronul Roșu” (d. 1918).

1945 - Căderea Berlinului: Generalul Helmuth Weidling a semnat predarea capitalei germane către Armata Roșie.

Ultimul capitol în înfrângerea lui Hitler începe pe 16 aprilie 1945, când rușii încep asaltul asupra Berlinului:20 de armate, 6300 de tancuri și 8500 de avioane aveau ca țintă capitala Reich-ului, ultimul bastion al Germaniei naziste. Conform unui acord încheiat înainte de bătălia pentru Berlin, armatele Aliate anglo-americane, aflate la circa 100 km vest de Berlin, și-au oprit înaintarea spre capitala germană, oferindu-le rușilor mână liberă. Forțele germane, deși epuizate, au depus eforturi pentru apăraea orașului, respingând inițial atacul rusesc. În cele din urmă însă, n-au mai putut face față superiorității sovietice.

Dorothea von Schwanenfluegel avea 29 de ani în 1945; locuia în Berlin și avea o fetiță. În ultimele zile ale bătăliei pentru Berlin, ea, fata ei, prietenii și vecinii se îngrămădeau în blocul unde locuiau, sperând că vor scăpa cu viață, acum că războiul ajunsese la ușa lor. Orașul era deja în ruine după nenumăratele bombardamente Aliate, alimentele erau raționalizate, iar situația era disperată:singura speranță a berlinezilor era ca Aliații să ajungă în oraș înaintea rușilor, de a căror brutalitate se temeau toți.

Aceasta este mărturia tinerei Dorothea, din ziua capitulării Berlinului:

„În ziua următoare (2 mai 1945 - n.r.), generalul Wilding, comandantul trupelor germane din Berlin, a capitulat și a predat întregul oraș armatei sovietice. Nu existau ziare sau radiouri, așa că pe străzi circulau camioane cu difuzoare și ni se transmitea să încetăm orice rezistență. Brusc, împușcăturile și bombardamentele s-au oprit, iar liniștea ireală însemna că, pentru noi, încetase un chin, dar un altul era pe cale de a începe. Coșmarul nostru devenise realitate. Întreaga suprafață de 700 km2, cât mai rămăsese din Berlin, se afla acum în întregime sub controlul Armatei Roșii. Ultimele zile de lupte sălbatice pentru clădiri și lupte de stradă fuseseră un măcel, fără prizonieri luați. Aceste ultime zile au fost un adevărat iad. Ultimii noștri soldați, epuizați, majoritatea copii și oameni bătrâni, au căzut în prizonierat. Am ajuns un oraș în ruine;aproape nicio casă nu rămăsese intactă.”

2011 - Operațiunea Neptune Spear: Teroristul Osama bin Laden a fost ucis de către membrii unor forțe speciale americane, în Abbottabad, Pakistan.