Calendar 18 iulie:  Marele incendiu din Roma, în urma căruia împăratul Nero a început persecuțiile împotriva creștinilor jpeg

Calendar 18 iulie: 64 - Marele incendiu din Roma, în urma căruia împăratul Nero a început persecuțiile împotriva creștinilor

📁 Calendar
Autor: Redacția

64 - Marele incendiu din Roma. Împăratul Nero s-a folosit de acest eveniment pentru a începe persecuțiile împotriva creștinilor.

În noaptea de 18 spre 19 iulie  64, un incendiu a izbucnit la Circus Maximus. Curând, incendiul a scăpat de sub control. Nero se afla în acel timp la Antium, dar s-a reîntors la Roma imediat pentru a contribui la stingerea incendiului. Apoi, a trebuit să investească fonduri pentru a reconstrui oraşul, inclusiv pentru construirea unui nou palat, Domus Aurea, şi al unei statui colosale ce îl reprezenta.

Multe cărţi şi filme ne ilustrează o imagine falsă despre Nero, un ego-maniac artist că ar fi declanşat incendiul el însuşi şi ar fi cântat la harpă "Arderea Troiei" în acel timp. Toţi scriitorii antici îl blamează pentru declanşarea incendiului . Nero i-ar fi învinuit pe creştini, o sectă mică, pentru incendiu, spre a găsi un ţap ispăşitor în faţa poporului roman ce îşi manifestă nemulţumirile şi furia, după cum ne scrie Tacitus. Mulţi creştini au fost capturaţi şi supuşi la cele mai oribile torturi şi crime.

Mulţi au fost îmbrăcaţi în piei de animale şi puşi să fugă de câini, iar alţii au fost băgaţi în arenă pentru a fi sfâşiaţi de lei sub privirile mulţimii ori crucificaţi şi arşi pentru a ilumina grădinile palatului imperial. În urma persecuţiilor, chiar apostolii Petru şi Pavel au căzut victime.

1100 - A murit cavalerul francez Godefroy de Bouillon, unul dintre liderii Primei Cruciade (n. 1016).

1552 - S-a născut împăratul romano-german Rudolf al II-lea (d. 1612).

1610 - A murit pictorul italian Caravaggio (n. 1573).

1711 - A început bătălia de la Stănilești: În urma victoriei turcilor împotriva rușilor sprijiniți de domnul Moldovei, Dimitrie Cantemir a fost obligat să-și părăsească tronul și să se refugieze în Rusia, unde a devenit consilierul țarului Petru cel Mare.

1817 - A murit scriitoarea britanică Jane Austen (n. 1775).

1898 - Marie și Pierre Curie au anunțat descoperirea unui nou element și au propus să se numească poloniu.

1925 - Adolf Hitler a publicat manifestul său personal, intitulat „Mein Kampf”.

1938 - A murit Regina Maria a României, soția Regelui Ferdinand I (n. 1875).