Jane Austen, otrăvită? jpeg

Jane Austen, otrăvită?

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 16 noiembrie 2011

Jane Austen este una dintre cele mai citite scriitoare din lume în ciuda faptului că a scris doar câteva romane;toate însă au devenit opere clasice ale literaturii universale. Recent, o autoare de romane polițiste pe nume Lindsay Ashford a declarat că este de părere că Austen ar fi fost otrăvită.

Circumstanțele privind moartea lui Jane Austen au fost întotdeauna considerate a fi cel puțin ciudate. Ea a murit în 1817, la doar 41 de ani, iar experții nu au putut determina exact cauza morții sale, deși majoritatea presupune că ar fi fost vorba de cancer sau o boală numită Addison. Ashford susține însă că faimoasa scriitoare ar fi murit în urma unei otrăviri cu arsenic.

Care sunt motivele din spatele acestei teorii controversate? Acum trei ani, Lindsay Ashford s-a mutat în satul unde a trăit Jane Austen, Chawton, pentru a scrie un nou roman. Odată ajunsă acolo, a început să analizeze vechi scrisori ale lui Jane Austen și a dat peste o frază care i s-a părut suspicioasă:”Mă simt mult mai bine acum și îmi recapăt aspectul puțin, care a fost destul de rău, negru și alb și toate culorile greșite.” ("I am considerably better now and am recovering my looks a little, which have been bad enough, black and white and every wrong colour.") Ashford, făcând multe cercetări pentru romanele sale, a spus că a recunoscut simptomele ca fiind similare celor otrăvirii cu arsenic.

Dar asta nu e tot. Ashford a intrat în legătură cu Societatea Jane Austen din Statele Unite, iar președintele acesteia i-a spus că fire de păr ale scriitoarei, aflate într-un muzeu, au fost testate pentru arsenic, rezultatele fiind pozitive. Totuși, prezența arsenenicului nu înseamnă neapărat că a avut loc o crimă. Pe vremea când a trăit Jane Austen, arsenicul era folosit ca și medicament. Ashford a declarat pentru publicația Guardian:”După toate cercetările mele, cred că e foarte posibil ca ea să fi primit un medicament ce conținea arsenic. Când te uiți la lista ei de simptome și le compari cu simptomele cauzate de arsenic, există o corelație uimitoare.”

Deși otrăvirea accidentală cu arsenic este foarte probabilă, Ashford s-a hotărât să scrie un thriller istoric pornind de la ideea că Austen ar fi putut fi omorâtă, carte ce va purta titlul ”Misterioasa moarte a domnișoarei Austen.”

Sursa:http://news.yahoo.com