Calendar 16 iunie: 1963   Valentina Tereșkova a devenit prima femeie în Cosmos jpeg

Calendar 16 iunie: 1963 - Valentina Tereșkova a devenit prima femeie în Cosmos

📁 Calendar
Autor: Redacția

1313 - S-a născut scriitorul Giovanni Boccaccio, autorul „Decameronului” (d. 1375)

1567 - Regina Scoției Maria Stuart a fost întemnițată în castelul Lochleven.

1599 - Mihai Viteazul a încheiat, la Târgoviște, un tratat cu trimișii lui Andrei Bathory, acceptând să fie inclus în pacea cu otomanii, pentru a câștiga timpul necesar în vederea finalizării pregătirilor pentru a neutraliza ostilitățile Porții.

1671 - Rebelul cazac Stenka Razin a fost executat la Moscova.

1864 - Prin protocolul de la Constantinopol, puterile garante au recunoscut dreptul statului român de a-și modifica legiuirile interne fără o prealabilă aprobare din partea lor.

1890 - S-a născut filosoful Nae Ionescu (d. 1940).

1903 - Henry Ford a înființat, la Detroit, compania „Ford Motor Company”.

1940 - Al Doilea Război Mondial: Mareșalul Philippe Petain a preluat conducerea Guvernului francez, după demisia lui Paul Reynaud. Imediat după preluarea puterii, el a ținut un discurs la radio în timpul căruia a anunțat intenția de a cere un armistițiu cu Germania. 

1958 - Fostul prim-ministru maghiar Imre Nagy a fost executat de autoritățile comuniste (n. 1895).

1963 - A fost lansată nava cosmică Vostok-6, pilotată de Valentina Tereșkova, prima femeie cosmonaut.

Prezența Valentinei Tereșkova în spațiu s-a datorat lui Serghei Korolev, conducătorul programului spațial al Uniunii Sovietice. Spre sfârșitul anului 1961, Korolev – omul din spatele succesului sovieticilor în acest domeniu – dorea să mai aducă țării sale gloria unei alte premiere. După ce i-a trimis pe Iuri Gagarin și German Titov pe orbita Terrei, Korolev avea nevoie de un nou element care să mențină supremația Uniunii Sovietice în fața Americii în programul spațial. Ideea sa a fost una foarte simplă: să trimită în spațiu o femeie. Ideea era genială și pentru că avea un potențial propagandistic foarte mare: trimiterea unei femei-cosmonaut în spațiu trimitea mesajul că, în Uniunea Sovietică, egalitatea între sexe nu avea nicio barieră.

1964 - Deținuții politici din România au fost grațiați.